Linkuri accesibilitate

Ministrul Corina Fusu trece în apărare


Desfacerea contractelor cu directorii de instituții de învățământ care au fost numiţi în funcţii fără concurs a reprezentat una din reformele cheie ale Codului Educației…

Disputa dintre noua ministră a Educației, Corina Fusu, și predecesoarea ei, Maia Sandu, pe tema reformei în educație a mai avansat astăzi cu un pas. În centrul disputei este intenția liberalei Fusu de a schima un regulament care prevede angajarea a sute de directori de școală până la 23 septembrie prin concurs. Ea spune că regulamentul nu poate fi respectat pentru că Inspectoratul Național Școlar căruia i se rezervase un rol cheie a fost lăsat nepregătit, fără angajați. Dar oponenții o acuză că ar vrea să aducă și la minister, și în școli oamenii săi, pe linie partinică. Cum s-a apărat Fusu astăzi la o conferință de presă ne spune Diana Răileanu:

Regulamentul a intrat în vigoare în luna martie a acestui an. Tot atunci au încetat contractele individuale încheiate cu acești directori de școli, majoritatea preluând funcția în regim de interimat. Urma ca până pe 23 septembrie să fie organizat un concurs, iar candidații supuși unei testări on-line elaborate de Inspectoratul Național Școlar și doar apoi unui interviu în cadrul direcțiilor de învățământ. Promotorii acestui mecanism susțin că astfel este eliminat factorul subiectiv în evaluarea candidaților, altfel spus: corupția și protecționismul.

Corina Fusu
Corina Fusu

Ministra Educației, Corina Fusu, insistă însă pe eliminarea Inspectoratului Național Școlar din schemă, sarcina de selectare a managerilor de instituții școlare revenind administrațiilor publice locale. Iată cum motivează ministra această intenție:

„Dacă mi-aş fi dorit să aplic instrumentul politic, aş fi lăsat certificatul despre care discutăm de atâta vreme, pentru că acest filtru ar fi trecut prin Ministerul Educaţiei. Eu doresc să exclud politicul din domeniul educaţiei. Cu alte cuvinte, concursul care oricum trebuia organizat la nivel de autorităţi locale şi aici mă refer la direcţiile de învăţământ, va include ambele componente: testul şi interviul.”

Intenţia de a exclude Inspectoratul Naţional Şcolar din procesul de angajare a managerilor din învăţământ este însă privită cu suspiciune de fosta echipă de la Ministerul Educaţiei. Bunăoară, recomandarea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova a fost ca, în condițiile descentralizării, să se instituie un filtru la nivel central tocmai pentru a nu permite persoanelor necalificate să ajungă în funcții manageriale. Preşedintele Centrului de Informare şi documentare privind drepturile copilului, Cezar Gavriliuc, în trecut membru al Colegiului din cadrul Ministerului, susţine că prin eliminarea acestei instituţii, efortul depus de vechea echipă este redus la zero.

Ministra Educaţiei, Corina Fusu, a mai anunţat astăzi că aşteaptă până pe 1 septembrie propuneri din partea societăţii civile pentru îmbunătăţirea mecanismului de concurs. Termenul este unul cât se poate de nepotrivit, constată Cezar Garviliuc, ţinând cont că din 27 până pe 31 august instituţiile bugetare intră într-o scurtă vacanţă:

„Un minister care îşi doreşte un document de calitate cu siguranţă nu organizează consultări în perioada vacanţelor şi în special acum avem mai multe zile libere, în plus e şi agitaţie prin oraş legată de 1 septembrie. Cu siguranţă sunt lucruri făcute în pripă, care nu au nimic în comun cu o consultare adevărată, pe care şi-o doreşte societatea.”

Desfacerea contractelor cu directorii de instituții de învățământ care au fost numiţi în funcţii fără concurs a reprezentat una din reformele cheie ale Codului Educației, promovat de fosta ministră Maia Sandu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG