(video) Ministrul Finanțelor spune cu cât au scăzut importurile și exporturile de la 1 aprilie până în prezent

De la 1 aprilie, descreșterea importurilor și exporturilor se cifrează cu până la 20-30 la sută. Cel puțin asta spune ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța.

„La moment, resimțim că este o descreștere a activității economice, dar dacă m-ați întreba care sunt cifrele concrete, în ce se manifestă această descreștere economică, reieșind din indicatori macro-economic, aceasta nu poate fi spus, deoarece calcularea PIB-ului se face periodic, trimestrial, conform raportării prezentate de operatorii economici. Deja putem să facem o apreciere prealabilă, care nu este certă cu o precizie de 100% reieșind din acei indicatori pe care îi resimțim cu impact bugetar. Mă refer la volumul de import, volumul de export, încasări la buget. Aceștia sunt indicatori pe baza cărora putem să facem niște concluzii preventive cam în ce cifre o să fie calculată descreșterea economică. La moment avem o descreștere considerabilă atât la importuri cât și la exporturi. Această cifră variază în dependență de perioadă. Dar perioada începând cu 1 aprilie, importurile și exporturilor se cifrează de la 20 la 30 la sută”, spune Pușcuța.

Anterior, prim-ministrul Ion Chicu a declarat într-o emisiune la UNIMEDIA că PIB-ul Republicii Moldova ar putea să scadă cu 6,3% în anul 2020, iar recuperarea acestuia se va începe la sfârșitul acestui an. „Prognoza lor este următoarea: pentru anul 2020 RM va avea o scădere a PIB-ului de 6,3%. Recuperarea se va începe în trimestrul IV a anului 2020, iar în 2021 ei prognozează o creștere economic de 5,5%, așa arată modelul experților germani”, a afirmat prim-ministru.


Pub