14:43:45 28.03.2024
Stiri

Un nou studiu despre coronavirus arată că peste 80% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice

Știri 28.05.2020 14:41 Vizualizări1537 Autor: Ziarul National
Un nou studiu despre coronavirus arată că peste 80% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice


O cercetare realizată la bordul unei nave de croazieră a arătat că mai mult de 80% dintre persoanele care au răspuns pozitiv la testele pentru COVID-19 nu au prezentat vreun simptom, potrivit Mediafax. Noul studiu oferă un exemplu clar despre cât de periculoasă poate fi răspândirea asimptomatică, cel puţin într-un mediu restrâns.

Studiul publicat în revista medicală britanică Thorax, şi citat de Time, arată cât de importantă poate fi transmiterea asimptomatică a COVID-19 - o realitate care sugerează că numărul oficial de cazuri este subestimat, şi subliniază importanţa menţinerii distanţării sociale chiar dacă suntem sănătoşi.

Cercetătorii ştiu, de luni de zile, că transmiterea asimptomatică a COVID-19 este nu doar posibilă, dar şi frecventă, însă fără o testare în masă la nivelul întregii populaţii, este dificil să estimat cât de multe persoane se infectează fără a prezenta simptome.

Nava de croazieră studiată, al cărui nume nu a fost divulgat, a părăsit Argentina la jumătatea lunii martie, urma să ajungă în Antarctica şi mai departe spre Insula Georgia de Sud, în Oceanul Atlantic de Sud. Toţi pasagerii au fost verificaţi înainte de plecare şi persoanele care prezentau în sânge COVID-19 nu erau acceptate la bord.

Chiar şi aşa, un pasager a făcut febră timp de opt zile, declanşând o alertă la nivelul întregii nave, iar, în următoarele zile, unii membri ai echipajului şi pasageri au început să dezvolte simptome de coronavirus.

Nava nu a fost lăsată să revină în Argentina, după ce ţara şi-a închis graniţele, aşa că şi-a continuat călătoria în Uruguay, unde opt persoane au fost evacuate şi duse la un spital. În cele din urmă, oficialii uruguayeni au decis ca toată lumea rămasă la bord să fie testată înainte ca nava să fie acostată.

Astfel, medicii au descoperit că din 217 de persoane de la bord, mai mult de jumătate, 128, aveau COVID-19, însă doar 24 dintre acestea prezentau simptome înainte de testare. În realitate, 104 persoane erau infectate, dar aparent sănătoase, ceea ce reprezintă un procent de 81% dintre cei care au fost testaţi pozitiv, relatează cercetătorii.

Au existat, de asemenea, 10 cazuri de persoane care au avut rezultate negative, chiar şi atunci când colegii lor de cabină au fost testaţi pozitiv, ceea ce, cred autorii, sugerează că au existat unele rezultate fals-negative.

Cercetătorii subliniază că este dificil de extrapolat rezultatele către populaţii mai largi, deoarece oamenii de la bordul navei locuiau într-o comunitate restrânsă, în timp ce erau izolaţi complet de viaţa externă- timp de aproximativ o lună.

Chiar şi aşa, cazul studiat reprezintă o lecţie deosebit de importantă pentru statele care relaxează măsurile stricte, iar vremea caldă îi îndeamnă pe oameni să iasă din case. Virusul poate, şi se răspândeşte nedetectat - iar un caz asimptomatic poate provoca boli grave dacă se răspândeşte.

Înainte ca un vaccin să fie disponibil, cel mai sigur mod de a împiedica coronavirusul să se răspândească este să păstraţi distanţa faţă de ceilalţi, indiferent dacă sunteţi bolnav sau nu, este recomandarea cercetătorilor care au realizat studiul de pe nava de croazieră.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md