PG: Dosarul finanțării PSRM sau dosarul Bahamas este, de fapt, un dosar pe spălare de bani și nu are legătură cu alegerile din 2016

Dosarul pe așa-zisa finanțare ilegală a Partidului Socialiștilor sau dosarul Bahamas, cum mai este numit, este, de fapt, un dosar inițiat pentru spălare de bani și nu are vreo legătură cu alegerile prezidențiale din 2016. Declarația aparține Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, care afirmă că în 3 ani de zile, pe această investigație nu s-a făcut absolut nicio acțiune.

Foto: UNIMEDIA

„Unii îl numesc dosarul finanțării PSRM, alții - dosarul Bahamas, în realitatea însă dosarul a fost deschis în 2016 pe spălare de bani, în baza unui raport al direcției de combatere a spălării banilor. Potrivit acestui raport, o companie moldovenească a primit de la o companie din offshore o anumită sumă de bani, peste 1 milion de dolari sau euro. În consecință, acești bani au fost cumva redistribuiți. Nu era vorba despre niciun fel de PSRM și finanțare. S-a transmis o solicitare către Elveția, de unde au venit acești bani, aceasta a fost întoarsă, fără vreun răspuns și așa și a rămas dosarul abandonat.

În luna decembrie 2019, au apărut discuții despre acest dosar și noi am decis să investigăm. Au fost interogați 30 de martori, persoane care au primit bani din acea sumă și care, apropo, au întors acești bani. Toate aceste acțiuni s-au întâmplat în februarie-martie 2016, iar alegerile prezidențiale au fost în noiembrie.

Mai avem întrebări și vrem să aflăm răspunsuri de la responsabili din Elveția. În funcție de acestea, vom decide. Este practic imposibil să calificăm asemenea acțiuni drept finanțare ilegală a vreunui partid. Noi avem în Codul Penal foarte clar stabilit cum are loc o finanțare ilegală a partidelor, iar acestea nicidecum nu se încadrează în acele prevederi”, a explicat Alexandr Stoianoglo, la emisiunea „O Nas” de la JurnalTV.

În 2016, a fost inițiată o cauză penală, pe un transfer prin intermediul zonei offshore din Bahamas, în valoare de 30 de milioane de lei. Potrivit unei investigații jurnalistice, ulterior, în baza unor contracte de împrumut, milioane de lei ar fi ajuns la persoane fizice, din anturajul PSRM.


Pub