Andrei Năstase cere reluarea activității Parlamentului: Este imperios necesară crearea comisiei de anchetă și votarea legii organizațiilor necomerciale

Liderul Platformei DA consideră că plasarea deputaților în carantină și anularea ședințelor Parlamentului, ca urmare a unei „decizii dubioase”, nu este decât o încercare de a „obstrucționa actul legislativ”. Andrei Năstase solicită reluarea ședințelor plenare, pentru a putea fi adoptată legea privind organizațiile necomerciale - una dintre condițiile UE pentru sprijinul macro-financiar, dar și pentru se crea o comisie de anchetă ce va viza secvența video de la fostul sediu PD.

Foto: UNIMEDIA

”Carantinarea deputaților și anularea ședințelor Parlamentului, urmare a unor situații și decizii dubioase, exploatate cinic de conducerea legislativului, le calificăm ca pe o încercare de a obstrucționa actul legislativ, dar, mai ales, de a împiedica crearea comisiei parlamentare de anchetă în cazul președintelui Igor Dodon, bănuit de acte grave de corupție și îmbogățire ilicită, precum și amânarea discreționară a votului pe marginea legii organizațiilor necomerciale, imperios necesară pentru deblocarea finanțării europene, în valoare de peste 600 de milioane de lei”, a declarat Andrei Năstase.

Totodată, deputații Platfomei DA spun că sunt gata să-și asume „președinția acestei comisii de anchetă, având ca experiență anterioară rapoartele credibile în dosarele fraudei bancare și privatizărilor ilicite, rezultate din activitatea comisiilor parlamentare de anchetă, conduse de vicepreședinții Platformei DA, Alexandru Slusari și Igor Munteanu”.

„Ne adresăm deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, care au trecut testul Covid -19, să se alăture demersului Platformei DA și să ceară reluarea ședințelor plenare”, se menționează într-un comunicat al formațiunii.

Pe 22 mai 2020, toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova au fost plasați în autoizolare la domiciliu, după ce un parlamentar democrat a fost testat pozitiv la Covid-19.

În cadrul ședinței din 21 mai 2020 a Parlamentului, Dumitru Diacov a anunțat că deputatul PD Eugeniu Nichiforciuc a fost diagnosticat cu noul tip de coronavirus. În context, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că toți deputații, precum și angajații secretariatului Parlamentului vor fi supuși testării.

Mai mulți deputați din opoziție au solicitat excluderea fracțiunii PD din sala de ședințe a Legislativului, pentru a evita riscul răspândirii infecției. Președinta Parlamentului nu le-a acceptat demersurile.

Pentru a evita mai multe speculații că Parlamentul ar fi fost plasat intenționat în carantină, Nichiforciuc și-a publicat rezultatele testului pe pagina de Facebook.


Pub