O întreprindere cu peste 700 de angajați, din Bălți, în carantină după ce 13 persoane s-au infectat cu Covid

Întreprinderea cu capital străin „MAXMANSERV” SRL din Bălți se află, de astăzi, în carantină, după ce 13 angajați au fost testați pozitiv la Covid-19, iar alți aproape 100 de muncitori au contactat cu ei. Decizia a fost luată de Comisia municipală extraordinară de sănătate publică Bălți, în cadrul ședinței de ieri.

„În cadrul întreprinderii a apărut un focar de Covid-19, au fost înregistrate 13 cazuri de infectare cu coronavirus, iar alți 3 angajați sunt cu suspecție la virus. La moment activează 721 de persoane, iar cei cu diagnosticul confirmat au contactat cu alți 97 de angajați ai întreprinderii”, a menționat primarul de Bălți, Renato Usatîi.

Potrivit deciziei Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică Bălți, aprobată prin vot unanim, regimul de carantină va dura până pe 09 iunie 2020 ora 24:00, și prevede sistarea activității întreprinderii vizate.

Totodată, în perioada sistării activităţii întreprinderii cu capital străin „MAXMANSERV” S.R.L.:

  • Toate persoanele contacte din rândul angajaţilor întreprinderii se vor plasa în regim de autoizolare la domiciliu;
  • IMSP „Centrul Medicilor de Famile Municipal Bălţi” va asigura supravegherea medicală a persoanelor aflate în regim de autoizolare la domiciliu de către medicii de familie;
  • Centrul de Sănătate Publică Bălţi şi Inspectoratul de Poliţie Bălţi vor asigura controlul asupra respectării regimului de carantină la întreprindere şi regimului de autoizolare la domiciliu a angajaţilor;
  • Raporturile de muncă dintre angajaţii întreprinderii neincluşi în lista contacţilor şi angajator, pe perioada sistării activităţii întreprinderii, vor fi stabilite conform clauzelor contractelor individuale de muncă şi prevederilor Codului muncii al Republicii Moldova;
  • Administraţia întreprinderii va elabora un plan de măsuri pentru lichidarea focarului de infecţie, care va fi coordonat cu Centrul de Sănătate Publică Bălţi, cu prezentarea lui ulterioară spre aprobare Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică Bălţi.

La începutul lunii aprilie, activitatea Combinatului de Ulei din Bălți (Societatea pe Acţiuni „Floarea Soarelui”) a fost sistată pentru două săptămâni, după ce trei angajați au fost diagnosticați cu Covid-19, iar fiul uneia dintre muncitoare s-a îmbolnăvit și el.

Până astăzi, în municipiul Bălți au fost confirmate 289 de cazuri de infectare cu Covid-19, fiind pe locul 6 în top, după municipiul Chișinău și Soroca, Tiraspol, Cahul, Ștefan Vodă.


Pub