(video) Igor Dodon: Republica Moldova nu va fi membră UE și nici a Uniunii Euroasiatice, în 10-15 ani. Pledez pentru o politică externă echilibrată

Șeful statului crede că Republica Moldova nu va deveni membră a Uniunii Europene, și nici membră a Uniunii Euroasiatice. În schimb, declară că țara trebuie să profite de facilitățile oferite de Acordul de Asociere pe de o parte, și de beneficiile pe care le oferă Uniunea Euroasiatică. Anunțul a fost făcut în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

„Eu nu cred că noi vom fi membri ai UE în timpul următoril 10-15 ani, vă spun real cum este, de fapt, a niciunei Uniuni noi nu vom fi membri, nici în Est, nici în Vest. Republica Moldova trebuie să aibă relații bune și cu unii, și cu alții. Acordul de Asociere cu UE trebuie să fie implementat pentru a face reforme în Republica Moldova și a spori calitatea vieții. Noi trebuie să profităm de acest suport, dar aceasta nu înseamnă că noi vom fi membri ai UE”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, șeful statului susține că Uniunea Europeană are suficiente probleme în interiorul blocului, fără ca țara noastră să adere la Blocul Comunitar.

„UE are problemele sale, sunt țări care zeci de ani stau cu perspectivă clară de aderare la UE și încă nu au aderat, mai ales în contextul acestei pandemii. Vedem că sunt lucruri care au creat probleme în funcționalitatea UE”, a precizat Dodon.

„Ceea ce ține de Uniunea Euroasiatică a apărut un nou program integraționist în CSI, este vorba de subiecte economice, în primul rând piața, resurse energetice, politica migraționistă. Statutul de observator ne dă posibilitate ca noi să încercăm să accesăm unele facilități care sunt în cadrul acestei Uniuni. Pledez pentru o politică externă echilibrată”, a conchis președintele țării.

Întrebat de mesajul acid al premierului Ion Chicu către România, Dodon a spus că orice demnitar trebuie sa aibă grijă la mesajele pe care le transmite, întrucât nu sunt poziția oficială a țării. Totodată, președintele a precizat că demnitarii statelor nu trebuie să se implice în polica internă a altor state, deoarece fiecare stat este independent și suveran.

Amintim că Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte a fost semnat la 27 iunie 2014 la Bruxelles, Belgia. Acordul a fost ratificat de Parlamentul RM pe 2 iulie 2014, iar de Parlamentul European pe 13 noiembrie 2014.

Pe data de 14 mai 2018, președinții celor cinci țări membre ai Uniunii Euroasiatice, reuniți la Soci, în cadrul Consiliului Suprem Economic al organizației, au decis prin consens să acorde Moldovei statutul de observator . Solicitarea a venit din partea președintelui Igor Dodon, la fel ca și în cazul memorandumului de cooperare semnat cu aceeași organizație în aprilie 2017. Acest statut nu oferă nimic palpabil și clar pentru Republica Moldova, deoarece potrivit Articolului 109 al Tratatului Uniunii Euroasiatice, orice țară poate solicita și respectiv deveni țară cu statut de observator în cadrul acestei organizații. Nu sunt impuse niciun fel de criterii politice sau geografice, iar decizia trebuie să fie adoptată în mod unanim, de către statele membre.


Pub