27 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 232 cazuri noi de infecție

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

232 cazuri noi de infecție cu noul Coronavirus

232 cazuri noi de infectare cu noul Coronavirus au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 53 în Transnistria. Cazurile au fost depistate în urma procesării a 1663 de teste, dintre care 1289 au fost primare, iar 374 repetate.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7537 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 20 sunt lucrători medicali: medici – 4, asistenți medicali – 11, felceri – 1, personal auxiliar – 4.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea unui nou deces provocat de infecția COVID-19. Este vorba despre o femeie de 80 ani, din r-nul Strășeni, internată la IMSP SR Strășeni, pe data de 25 mai. Comorbidități: angină pectorală de efort, ciroză hepatică.

Până la ora actuală, 3 975 persoane au fost tratate, iar 274 au decedat din cauza COVID-19.

Consumabile, produse de igienă și dezinfectanți procurate pentru maternități

Un lot de consumabile de primă necesitate, produse de igienă și dezinfectanți în valoare totală de 285 mii de lei a fost procurat pentru maternitățile din țară.

Produsele sunt destinate femeilor gravide, lăuzelor, și nou-născuților, dar și lucrătorilor medicali de la 11 Centre perinatale de nivelul doi si trei din tara, care acoperă circa 80% din nașteri din toata tara. Bunurile au fost deja livrate la Institutul Mamei si Copilului, și maternităților din Căușeni si Orhei. Urmează și alte livrări la maternitățile din Soroca, Cahul, Ceadâr Lunga, Edineț, Hâncești, Ungheni si maternitatea de la Spitalul municipal nr 1.

Donația este realizată în cadrul Programului „Prevenirea și Răspuns la COVID-19”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Asistență Internațională (USAID) și implementat de UNICEF Moldova. Proiectul face parte din asistența in valoare de 2,2 milioane de dolari SUA, oferită de Guvernul SUA, prin intermediul USAID, pentru a opri răspândirea COVID-19 în Moldova.

În cadrul aceluiași program, toate centrele de sănătate din comunitățile rurale si din centrele raionale vor beneficia în timpul apropiat de produse de igiena si dezinfectanți.

O fabrică de confecții din Bălţi a intrat în regim de carantină

La o fabrică de confecții din municipiul Bălţi se instituie regim de carantină, după ce în ultimele două săptămâni acolo au fost confirmate 13 cazuri de infecție. Astfel, Primăria Bălți a comunicat că, prin decizia Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică Bălți, aprobată prin vot unanim, regimul de carantină la Întreprinderea cu Capital Străin „MAXMANSERV” SRL, se instituie începând cu data de 27 mai, orav 00:00 până la 09 iunie 2020 ora 24:00, inclusiv cu sistarea activității întreprinderii vizate pe durata regimului de carantină.

Toate persoanele contacte din rândul angajaţilor întreprinderii se vor plasa în regim de autoizolare la domiciliu, iar Centrul Medicilor de Famile Municipal Bălţi va asigura supravegherea medicală a persoanelor aflate în regim de autoizolare. De asemenea, administraţia întreprinderii urmează să elaboreze un plan de măsuri pentru lichidarea focarului de infecţie, care va fi coordonat cu Centrul de Sănătate Publică Bălţi. La fabrică activează peste 700 de angajați.

Noi măsuri de control la traversarea frontierei de stat

Astăzi, au fost aprobate un șir de acțiuni și reguli privind modul de intrare/ieșire din Republica Moldova, care persoane vor beneficia de excepții și care sunt culoarele tranzit instituite între punctele de trecere a frontierei de stat.

Astfel, Poliția de Frontieră a informat despre menținerea procedurii pentru cetățenii care se prezintă pe sensul de intrare în Republica Moldova, și anume: completarea fișei epidemiologică și semnarea Declarația pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare pe o perioadă de 14 (paisprezece) zile, în locurile determinate.

Se interzice intrarea în Republica Moldova, până la 30 iunie 2020, a străinilor și apatrizilor, cu excepția unor categorii. De asemenea, persoanele care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligate să respecte regimul de autoizolare, Lista tuturor categoriilor de cetățeni la care se referă aceste decizii, poate fi găsită AICI.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova va fi efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:
Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier.

Cinci noi decese. Bilanțul ajunge la 273 de persoane

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că 259 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, 17 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. Alte 555 de persoane sunt în stare de gravitate medie. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați  86 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7305 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 899 în Transnistria. Până la ziua de azi, au fost confirmate 1522 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-356, farmaciști-20, asistenţi medicali-590, felceri-81, personal auxiliar-475 persoane.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea altor cinci decese provocate de COVID-19. Este vorba despre două femei și trei bărbați, cu vârste cuprinse între 45 și 81 de ani.

Deces 269: Femeie de 69 ani, din mun. Chișinău. Internată la data de 11 mai, Spitalul Clinic Bălți. Comorbidități: boală cronică renală, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, edem cerebral.

Deces 270: Bărbat de 45 ani, din raionul Soroca. Internat în stare gravă la data de 24 mai, la spitalul raional Soroca. Comorbidități: patologice cardiacă, retard mental, obezitate avansată, hipertensiune arterială.

Deces 271: Bărbat de 63 ani, din Găgăuzia. Internat la data de 23 mai, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: insuficiență hepatică, dereglări hidroelectrolitice, insuficiență cardiacă cronică, bronhopatie cronică obstructivă, pielonefrită cronică, obezitate gr.II.

Deces 272: Bărbat de 55 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 11 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială gr.III, cardiopatie hipertensivă.

Deces 273: Femeie de 81 ani, din mun. Chișinău. Internată în stare extrem de gravă, la data de 18 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: sechele după AVC, infarct miocardic vechi, bronhopneumopatie cronică obstructivă.

Reamintim că pe 25 mai, Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis:

  • reluarea activității punctelor de trecere a frontierei de stat, ținând cont de relansarea treptată a transportului de persoane și mărfuri în trafic internațional. De ieri 26 mai, este permis transportul feroviar și rutier de persoane în trafic internațional. Totuși, asta nu înseamncă că trenurile vor începe să circule, întrucât celelalte state în care merg trenurile noastre nu au deschis hotarele și nu au permis trasnportului feroviar internațional să circule.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.