04:13:56 20.04.2024
Stiri

Plahotniuc s-ar fi ales cu mai mult de 100 de milioane de dolari din MILIARDUL furat din sistemul bancar. Ce spune procurorul general despre posibila implicare a lui Candu, dar și despre Platon, care NU ar avea nicio tangență cu jaful bancar

Actualitate 27.05.2020 10:37 Vizualizări1447 Autor: Ziarul National
Plahotniuc s-ar fi ales cu mai mult de 100 de milioane de dolari din MILIARDUL furat din sistemul bancar. Ce spune procurorul general despre posibila implicare a lui Candu, dar și despre Platon, care NU ar avea nicio tangență cu jaful bancar


Fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc, s-ar fi ales cu o suma mai mare de 100 de milioane de dolari de pe urma jafului bancar, iar acest lucru urmează să fie demonstrat prin probe, a declarat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. De asemenea, Stoianoglo anunță că procurorii verifică și activitatea fostului ministru al Economiei, Andrian Candu, care în acea perioadă a înaintat mai multe proiecte care vizau sistemul bancar.

Potrivit lui Stoianoglo, procurorii dețin la momentul actual dovezi despre 100 de milioane de dolari care ar fi ajuns la Plahotniuc. Astfel, procurorul crede că până acum acheta în privința jafului bancar a fost tărăgănată și dusă într-o direcție incorectă.

„Pe Plahotniuc îl cunosc fiind membru al PD. Nu pot să spun că era activ în ceea ce ține de partid, dar influența lui se simțea din ce în ce mai mult. Știind că acest om a monitorizat toate procesele din țară, nu mi-am putut imagina că BNM a oferit băncilor un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc nu a avut nicio treabă cu asta”, a precizat Stoianoglo.

Procurorul general a mai adăugat că, deocamdată, nu sunt dovezi că în jaful bancar ar fi implicat și Andrian Candu, finul lui Vlad Plahotniuc, doar că va fi verificată minuțios activitatea acestuia la Ministerul Economiei (2 iulie 2014 — 23 ianuarie 2015).

„Verificăm activitatea lui Candu în această perioadă. Atunci a îndeplinit funcția de ministru al Economiei, o instituție care a avut un rol important în legătură cu anumite proiecte cu privire la sistemul bacar, cu privire la garanțiile de stat. Atunci statul și-a luat angajamentul de a oferi garanții. Investigăm acest aspect. Nu avem dovezi că banii au fost transferați la companiile lui Candu”, a adăugat sursa citată.

Stoianoglo a mai spus că Veaceslav Platon nu ar fi avut nicio tangență cu furtul miliardului din sistemul bancar și ar putea fi chiar eliberat. Față de Platon sunt multe întrebări, în special ce ține de „laundromat”, însă și în acest caz ar putea scăpa basma curată.

„Avem foarte multe întrebări față de domnul Platon, dar el la sigur nu a luat parte la furtul miliardului. În privința lui vom continua ancheta, nu exclud că multe dosare pe numele lui Platon au fost inițiate la comandă. Dar el a fost implicat în transferul unor sume de bani, așa-zisul „laundromat”. Dar nu sunt pregătit acum să spun dacă putem califica aceste acțiuni ca pe spălare de bani. Prin R. Moldova au fost trecut 23 de miliarde de dolari, iar prin Letonia 200 de miliarde... Avem legislație care prevede tragerea la răspundere penală pentru spălare de bani, iar acum urmează să evaluăm în ce măsură aceste acțiuni cad sub incidența Codului Penal. Dacă se va dovedi acest lucru, atunci dosarele vor fi transmise în instanță. Dacă acțiunile lui nu pot fi calificate în conformitate cu Codul Penal, se vor lua măsurile de rigoare”, a conchis procurorul general.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md