„E surprinzător de important să scrii bine.” Ce sfaturi au oferit invitații #diez tinerilor care vor să studieze Jurnalism

101225982_298303487999157_1474958547597918208_n

În data de 26 mai, #diez a organizat încă un eveniment din seria „Dacă rămân acasă, merg la…”, iar de această dată am vorbit despre Jurnalism. Invitații noștri – Natalia Sergheev, Ana Gherciu și Petru Beșleagă – au venit cu mai multe sugestii pentru cei care se gândesc să urmeze o carieră în jurnalism.

Dacă vă întrebați dacă este neapărat necesar să ai studii în jurnalism pentru a ajunge un profesionist, răspunsul este nu. „Eu mi-am făcut studiile în economie, un domeniu foarte departe de mine, dar s-a întâmplat ceva foarte bun pentru mine și am ajuns să fac ceea ce mă pricep cel mai bine – să scriu”, a spus Ana Gherciu, managera echipei Moldova.org.

Dar trebuie să poți scrie dacă vrei să fii jurnalist? „E surprinzător de important să scrii bine. Peste tot trebuie să scrii și să scrii diferit. Trebuie să înțelegi ce vrei să faci în jurnalism și anume așa scris să antrenezi. Ca să poți scrie, trebuie să citești: presa de la noi, presa din România, cea occidentală etc.”, a spus Natalia Sergheev, corespondentă Radio Europa Liberă și una dintre producătoarele podcast-ului „Sunt bine”.

Petru, student în anul I, care este și unul dintre cei mai tineri din echipa #diez, reușește să combine facultatea cu jobul. „E posibil sa lucrezi și să înveți. Unde e dorință, e și rezultat. Un sfat practic – să vă creați o agendă proprie în care să vă gestionați timpul. Timpul în perioada studenției e foarte prețios.”

Alte sfaturi de la invitații noștri sunt:

Ana Gherciu: „Dacă aș fi acum în perioada de studenție, aș merge la cursuri de public speaking. Aș face voluntariat (legat de domeniile de care sunt interesată să scriu sau de skills-urile pe care vreau să le dezvolt). Aș învăța una sau două limbi străine. Engleza, franceza, rusa, germana, spaniola deschid orizonturi noi și dezvoltă cultura generală, fără de care un jurnalist nu poate activa.”

„În jurnalism mă face să rămân faptul că aici mă simt utilă. Jurnalismul, care are în primul rând ca scop interesul public, este una dintre meseriile care te face să te simți util. Pentru mine, în jurnalism you gotta have fun, iar eu mă distrez mult. Fă-ți cât mai mulți prieteni, profesori, oameni din activități extracurriculare. În Moldova există o comunitate bine definită a jurnaliștilor și sunt organizate diferite forumuri și evenimente pentru jurnaliști. E un mit că un jurnalist trebuie să fie super vorbăreț și extrovertit. Important este să fii vizibil”, ne-a spus Natalia, jurnalistă Radio Europa Liberă.

„Următorul pas e să înveți să asculți ce spune lumea, să nu rămâi cu întrebările doar pe foiță. Dacă asculți și ești curios, dacă nu ești curios… nu știu ce vei face aici, cealaltă persoană te va simți și se va simți auzită. La universitate, am înțeles că e important networking-ul. Puțin te ajută CV-ul sa găsești un job, te ajută mai mult cineva de la universitate care te ține minte.”

Întreaga înregistrare o puteți urmări mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente