‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleEugeniu Gudumac: Înființarea unei livezi moderne începe de la efectuarea unui studiu de piață

Eugeniu Gudumac: Înființarea unei livezi moderne începe de la efectuarea unui studiu de piață

‹ adv ›
‹ adv ›

Înființarea unei livezi moderne reprezintă un ansamblu de reguli care, respectate cu strictețe, îți garatează o afacere de succes. Astfel, tot mai mulți producători apelează la consultațiile specialiștilor în domeniu, care au un set de recomandări pentru a înființa o livadă ce să producă fructe de calitate superioară.

În cele ce urmează venim cu mai multe sfaturi ce trebuie urmate la înființarea unei livezi moderne. Solicitat de Agrobiznes, Eugeniu Gudumac, doctor în agricultură, a menționat că, un producător care se gândește la o plantație modernă de succes trebuie să efectueze un studiu de piață, care îl va ajuta să înțeleagă ce soiuri sunt solicitate, dar și alte aspecte la fel de importante legate de viitoarea livadă.

„În primul rând, orice producător trebuie să înțeleagă că o livadă modernă începe de la efectuarea unui studiu de piață, care îl va ajuta să înțeleagă ce soiuri sunt solicitate, în ce domeniu o să meargă cu afacerea în continuare. Totodată, acesta trebuie să se gândească unde va comercializa fructele – pe piața europeană sau pe piața tradițională din Federația Rusă, ca exemplu. Este un aspect important ce nu trebuie neglijat, deoarece piața nu este stabilă și foarte rapid se schimbă, respectiv se modifică și preferințele consumatorilor. Se promovează foarte multe soiuri bune, moderne care pot fi păstrate o perioadă îndelungată de timp în depozite frigorifice, dacă ne referim la măr. Astfel, de la sezon până la sezon, se comercializează fructe și nu mai apare deficit de un anumit soi. Dacă în anii precedenți se vindea o cantitate mai mare pe piața simplă, atunci, la moment, mai mult se comercializează în supermarketuri, respectiv există cerere permanentă de fructe de calitate superioară”.

Înainte de a începe plantarea unei livezi moderne, se solicită ajutorul unei companii de proiectare, care trebuie să aibă o experiență în acest domeniu, se alege terenul și se efectuează analiza solului, apei, etc.

„Alegerea corectă a terenului, dar și analiza solului sunt pași obligatorii care ne vor ajuta să determinăm dacă putem planta o livadă și ce tip de livadă putem înființa – una modernă sau clasică. Un alt factor important este să identificăm dacă vom avea sau nu irigare. Dar o livadă modernă fără irigare este imposibil de realizat. Costurile de producere a fructelor sunt destul de mari, respectiv este nevoie de a obține recolte înalte și fructe de calitate superioară. Dacă nu vom avea fructe de calitate, atunci nu are sens de a planta o livadă modernă. Să înființezi o livadă pe portaltoi de vigoare mică și să nu asiguri irigare, nu are nici un sens. Mai bine nici nu investiți. La fel de important ca apa și solul este amplasarea și expoziția terenului, nivelul deasupra mării”.

După ce au fost efectuate măsurile enumerate mai sus, urmează proceduri complementare, dar absolut necesare pentru viitoarea livadă.

Cu proiectantul se discută ulterior despre costurile necesare pentru plantarea livezii, care reies din: pregătirea solului, tipul materialului săditor (inclusiv și dacă soiul dorit deține royalty), plantarea pomilor, instalarea sistemului de suport, instalarea sistemului de irigare, instalarea sistemului antigrindină, și multe alte”.

Materialul săditor are un rol foarte important, dar și portaltoiul.

„Țin să remarc că, de tipul materialului săditor va depinde perioada de exploatare a livezii, calitatea fructelor pe care le vom obține și cantitatea de recoltă la hectar. Nu toate soiurile sunt la fel de productive. Dacă materialul săditor este de categoria biologică certificat și virus free, atunci este mai mare garanția că plantația va asigura cu fructe de calitate superioară, minim 12-15 ani, dacă vorbim de mere. Durata de exploatare poate fi și mai mare, dar depinde de întreținerea plantației și de cerința soiului dat pe piață. Iar în cazul în care soiul cultivat își pierde valoarea comercială și este necesar să fie înlocuit, în acest context, mai există și un alt aspect, se defrișează livada și, pe același teren, se plantează alt soi. La moment, există o serie de portaltoiuri din seria „Geneva” care ne permit să plantăm livada pe același teren, fără ca să avem efecte negative mai târziu. Dacă vorbim despre un material săditor adus de peste hotare, atunci pomii se plantează numai primăvara. În cazul în care folosim material săditor autohton, atunci putem planta pomii și toamna”.

Aspectul pomilor de măr de tip knip

Gama de soiuri este foarte largă, variată, mai ales dacă vorbim despre măr, dar soiurile noi necesită și o tehnologie specială de întreținere.

Iată de ce, trebuie să ne gândim foarte bine cum sunt amplasați în livadă pomii – pe blocuri, format dintr-un soi sau mai multe. Ca polenizatori la măr se pot utiliza și soiurile ornamentale Malus cum ar fi: Evereste, Prof. Sprenger, etc. Spre exemplu, pentru un ha de livadă de măr vom avea nevoie de circa 3571-3906 de pomi soiului de bază, adițional aproximativ 350-360 de polenizatori. Cum va fi colorarea fructelor depinde de orientarea rândurilor, mai ales dacă ne gândim la fructele de culoare roșie”.

‹ adv ›

Pregătirea solului se efectuează cu minim 2-3 luni înainte de a înființa livada.

„Există 2 metode de pregătire a solului înainte de plantare: afânarea adâncă prin desfundarea terenului cu plugul, sau utilizarea scarificatorului la adâncimea de 50-60 de cm. Care dintre aceste două metode indicate se va folosila pregătirea terenului, depinde de structura și compoziția (analiza) solului. De analiza solului depinde și cantitatea de îngrășăminte care se va folosi ca fertizarea de bază a solului.”

Următoarea etapă care trebuie realizată este instalarea sistemului de suport.

Dacă ne gândim să înființăm o livadă modernă în primăvară, atunci este indicat ca în toamnă să instalăm sistemul de suport, sau chiar în luna august, deoarece în această perioadă forța de muncă este mult mai disponibilă, decât în toamnă când recoltarea este în toi. Tipul și lungimea parilor, precum și componentele sistemului de suport se decid încă din faza de proiectare a livezii. Distanța tipică folosită între rânduri la măr este între 3,2-3,5 m și de 0,6-0,9 m între pomi în rând, ce depinde de combinația soi/portaltoi.Dacă vorbim de cireș, prun, cais distanță între rânduri se începe de la 4 m până la 4,5 m, iar dintre pomi pe rând poate să fie de 1,5-2,8 m, în funcție de soi, portaltoi și forma de coroană”.

Livadă de măr cu sistem de suport, plantare primăvara 2020 

Recomandabil este faptul ca înainte de plantare să fie instalat deja sistemul de irigare. Nu mai puțin important, atunci când vorbim de plantare, este amplasarea locului altoirii față de nivelul solului.

„Este recomandat ca locul altoirii să fie la aproximativ 10-15 cm deasupra solului. Aceasta ne permite ca pomii să se dezvolte un pic mai slab și să intre mai rapid pe rod. Atunci când se procură un material săditor de peste hotare, este recomandat să utilizăm pomi cu coroană, pomi de tip knip, adică avem pomi deja formați cu 6 și mai multe ramuri în zona coroanei. În așa fel la măr, în anul plantării vom avea câteva fructe, în anul următor vom recolta 18-20 de tone/ha, în anul trei deja, putem recolta 35-40 tone/ha, iar din anul patru și cei ulteriori recolta va fi peste 50 tone/ha. Aceasta înseamnă că avem o intrare treptată a livezii pe rod și vom obține recolte constante în livadă. În cazul în care nu avem o intrare pe rod treptată, riscăm să avem o alternanță în rodire”.

‹ adv ›

În funcție de tipul livezii se poate de proiectat, pe lângă sistemul de suport și sistemul anti-grindină.

„La moment, avem condiții climaterice foarte diferite și pentru a avea o plantație sigură, trebuie să instalăm și o plasă antigrindină, deoarece atunci când se semnează un contract de livrare cu supermarketurile acestea solicită o livrare constantă”.

Livadă acoperită cu plasă anti-grindină

Livezile moderne necesită înierbarea.

„Dacă în primul an nu este posibilă înierbarea, atunci în anul doi este obligatorie. Aplicarea înierbării ne va permite ca în orice condiții meteo să putem realiza tratări fitosanitare în plantație și astfel să o protejăm de diferite boli și dăunători”.

O livadă modernă poate aduce profit și satisfacție producătorului, dacă se realizează corect și la timp întreținerea ei.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii