‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători de căpșuni: Vremea rece și ploile provoacă dificultăți la recoltare

Producători de căpșuni: Vremea rece și ploile provoacă dificultăți la recoltare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Din cauza timpului rece și ploilor în unele regiuni, campania de recoltare a căpșunilor produse în câmp deschis va începe mai târziu în acest an decât de obicei, susțin unii producători autohtoni. Astfel, începând cu săptămâna viitoare aceștia planifică să obțină cantități de fructe suficiente pentru a vinde pe piață și exporta.

Pentru recolta ce urmează a fi obținută de Cooperativa Berries Group, membrii căreia produc căpșuni pe o suprafață de circa 40 hectare, deja s-au găsit cumpărători, însă ploile pun în pericol campania de recoltare.

„Abia săptămâna viitoare vom recolta pentru comercializare. Cea mai mare problemă pentru noi sunt ploile, însă suntem optimiști și sperăm să fie vreme frumoasă în curând. Acum, căpșuni coapte sunt destul de puține. Prognozăm să obținem o recoltă bună. Partenerii externi sunt în așteptare. Pe piața locală vindem pentru procesare, însă posibil să stabilim și aici parteneriate. Nu știm care vor fi prețurile, pentru că zilnic se schimbă, dar cheltuielile în acest an au fost mult mai mari. Ne orientăm, mai mult, spre export în țările CSI. Cumpărători sunt în fiecare an, însă are importanță mare prețul”, susține Zinaida Plămădeală, administratoarea cooperativei.

Și în satul Cunicea, Florești, unde sunt crescute căpșuni pe o suprafață de circa 120 de hectare, recoltarea va începe mai târziu decât de obicei.

„Planificăm abia peste o săptămână să recoltăm căpșuni pentru export. Astăzi, cred că voi recolta doar circa 100 de kilograme de pe suprafața pe care o am. În acest an vom avea o recoltă cu circa 40-50% mai mică decât în anul trecut, din cauza înghețurilor. Astfel, sper să recoltăm aproximativ 15 tone/hectar. Acum se vinde cu circa 40 de lei per kilogram la piață, însă nu știm care vor fi prețurile când vom începe a recolta cantități mai mari”, ne-a explicat Ilia Fedorciucov, producător de căpșuni.

FOTO: Ilia Fedorciucov

La moment, prețul de comercializare a căpșunilor autohtone variază de la 35 la 60 de lei per kilogram.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›