8 fermieri, aceeași viziune – Primii producători din țară care se vor certifica eco în grup

Primul grup de producători din țară ce doresc să obțină certificarea ecologică împreună, au fost definiți. Nici măcar distanța destul de mare, varietatea de produse pe care le cultivă sau poate ideile pe care le au, nu-i împiedică să colaboreze, scrie agrobiznes.md.

Foto: agrobiznes.md

Având scopul să producă produse organice și depunând maxim efort pentru aceasta, totuși, în perioada pandemiei fermierii au nevoie de susținerea noastră mai mult ca niciodată. Și dacă o parte din această susținere au găsit-o în comunitatea pe care o formează, aprecierea consumatorilor rămâne primordială, indiferent dacă produc fructe, legume, dulceață sau poate un produs mai deosebit.

„Facem ceea ce la noi nu prea se practică, colaborăm și încercăm să ne susținem atunci când, poate, avem nevoie cel mai mult de asta”, ne-au povestit fermierii.

Per total, sunt 8 producători și, după cum o spun chiar ei, se străduie să lucreze „semeni degetelor unei singure mâini”, fiecare îndeplinindu-și rolul.

„Inspectorii deja au verificat dacă câmpurile corespund cerințelor. Ne aflăm la următoarea etapă de implementare a proiectului. Chiar dacă este, totuși, faza inițială, dorim mult să reușim. Avem un spectru larg de produse pe care le crește fiecare, însă oricum suntem de ajutor unul altuia și încercăm să ne susținem. Spre regret, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, discutăm doar online, însă reușim să aflăm unul de la altul ceea de ce avem nevoie. Plus, dacă fiecare s-ar certifica individual, costurile ar fi mult mai mari”, ne-a explicat Vasile Niculița, producător de legume.

Ideea le-a fost propusă de către Tamara Șchiopu, unul dintre fondatorii pieței EcoLocal, unde pe parcursul sezonului producătorii își comercializează produsele și, potrivit lor, a fost pe placul tuturor. Mai mult, proiectul People in Need Moldova a oferit susținere pentru inițierea procesului de certificare.

„Sincer, mă doare inima când văd cât de mult s-a schimbat producerea și ceea la ce s-a ajuns. Faptul că suntem mai mulți cu aceleași valori, viziuni și că am reușit să ajungem până aici, ne dă puteri să mergem mai departe. Ne inspiră natura, tot ea ne ajută să înțelegem ce lipsește plantelor. Muncim pentru un sol, aer și viitor mai curate. Sunt un producător mic, însă știu că suntem mulți cu care am putea face lucruri frumoase. Datorită faptului că suntem 8, nu trebuie fiecare din noi să bată la aceeași ușă, ci fiecare va realiza câte ceva anume pentru a atinge scopul final. Avem aceleași valori, nu are cum să nu reușim”, ne-a povestit Vera Druță, producătoare de fructe și legume.

Petru Ababei este tocmai de la Drochia, însă acest lucru nu-l împiedică să colaboreze cu ceilalți producători din Anenii Noi, Orhei, Hâncești sau municipiul Chișinău.

În acest an, fermierul va produce compost, va încerca diverse metode de ameliorare a solului și, cine știe, poate chiar va reuși să obțină o recoltă mai bună, în condițiile deloc ușoare a acestui an. Chiar dacă este pensionar, ideile și aspirațiile sale îi trădează sufletul tânăr.

„Atunci când mai este cineva cu care poți forma o echipă, te simți mult mai sigur și ajungi mai departe. Eu cresc fasole, linte, năut, usturoi, dar mai am și o plantație de nuc, pe care aș vrea să le certific eco. Per total, 3 hectare. Fiecare din noi crește produse diferite în dependență de condițiile pe care le are în zonă, însă avem ceva în comun – dorim să asigurăm un viitor mai sănătos pentru generațiile următoare. Am început a studia intensiv, chiar dacă sunt la pensie. Deja am pregătit resturile necesare pentru compost, mai discut cu ceilalți producători. Știți, faptul că într-un viitor eco al Moldovei cred mai mulți fermieri, dar și consumatori, îmi dă mari puteri”, ne-a spus Petru Ababii.

Citește întreg articolul pe agrobiznes.md.


Pub