Moldova a adoptat peste 1.200 de standarde europene și a aprobat 10 standarde proprii,de la începutul anului. Ce domenii vizează acestea

Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) a adoptat, de la începutul anului, peste 1.200 de standarde europene cu aplicare în țara noastră, iar alte 517 care erau depășite și conflictuale au fost anulate. Totodată, au fost elaborare și aprobate 10 standarde moldovenești pe domeniile neacoperite de cele europene și internaționale.

Foto: mei.gov.md

În 2020 a fost inițiat procesul de elaborare a 29 de standarde moldovenești pe domeniile neacoperite de standardele europene și internaționale, dintre care 10 au fost deja aprobate – 9 se referă la domeniul construcțiilor și unul privind producția alcoolică.

„Criza actuală la nivel mondial reprezintă pentru Institutul de Standardizare din Moldova atât o încercare, cât și o oportunitate de digitalizare a activităților și de evaluare a potențialului de interacțiune la distanță cu utilizatorii. Institutul este o verigă esențială în relația cetățean – mediu de afaceri – stat, care prin oferirea accesului la standarde susține eforturile continue ale utilizatorilor în implementarea acestora și contribuie astfel la succesul și inovația economiei naționale”, susține ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

O altă prioritate care vizează activitatea de standardizare națională constituie alinierea la cerințele stabilite de organizațiile europene și internaționale de standardizare. În acest sens, ISM a implementat 3 sisteme de management: cel al calității, anti-mită și al securității informației, fapt care va facilita procesul de obținere a statutului de membru cu drepturi depline la aceste organizații.

ISM gestionează un Fond Național de Standarde, care cuprinde peste 32.500 standarde moldovenești, dintre care peste 26.200 sunt standarde europene, 3.800 - internaționale, 2.400 - interstatale și ale altor țări, precum și 85 de standarde moldovenești originale.


Pub