Gyneco.md, proiectul care aduce educația sexuală pe Instagram

PE SCURT

Două prietene din Moldova care se află la mii de kilometri distanță au decis să-și unească forțele ca să pună la cale un proiect de informare și consiliere ginecologica a femeilor pe rețelele de socializare. Deși proiectul lor a ajutat multe femei să descopere lucruri noi, și autoarele proiectului au învățat lucruri utile din această experiență

PE LUNG

Natalia Lupușor și Iraida Snigur sunt prietene de mulți, mulți ani. Natalia este specialistă în managementul proiectelor și de mai bine de zece ani e stabilită în Praga, iar Iraida este medic obstetrician-ginecologă la o clinică din sectorul Botanica al capitalei. În discuțiile telefonice pe care le aveau prietenele își împărtășeau experiențele și trăirile și emoțiile cotidiene, Iraida povestea istoriile din practica sa de medic, iar Natalia asculta povestioarele care doar la prima vedere păreau amuzante, despre femeile care veneau la consultații și cunoșteau atât de puțin despre corpul și sănătatea lor. Până într-o zi, când Natalia a realizat că prietena sa are cunoștințe care ar putea ajuta și alte femei. „Am sunat-o și cred că în cinci minute am pus fundamentul proiectului gyneco.md, iar în mai puțin de șapte zile eram live”, povestește Natalia. Așa a apărut proiectul gyneco.md, o platformă online ce le permite femeilor să obțină gratis o a doua părere, sugestie, o interpretare a rezultatelor, diagnozelor la orice temă din domeniul ginecologic și obstetric, iar tinerelor să afle informații generale despre corpul lor, despre metode de contracepție, despre sexualitate.

Proiectul a luat naștere pe 9 aprilie și în doar două luni de activitate a ajuns la peste 7000 de urmăritori pe Instagram. „A fost ceva spontan. Și când a venit pandemia, am înțeles că iată a venit momentul să pornim la drum”, spune Iraida. Pentru gyneco.md pandemia a fost mai degrabă un catalizator. „Nu ne-am gând că, uite, în pandemie femeile nu pot să meargă la medic și hai să creăm această platformă. A fost nițel altfel, pandemia a creat mai mult spațiu, mai mult timp în activitățile zilnice și am înțeles că timp de o lună-două vom putea să punem bazele acestui proiect”, adaugă Natalia.

Am înțeles că fără să vrem am atras fetele care nu au fost niciodată la ginecolog

Natalia și Iraida au job-uri de bază, iar pe gyneco.md și-au propus să ofere, pe lângă materiale informaționale, și consiliere pentru femeile care au nevoie de ea. „Consiliere, pentru că nu punem diagnoze și nu indicăm tratamente”. La început platforma era concepută să răspundă solicitărilor de consiliere sau la oricare întrebare de specialitate, dar după ce a început proiectul, autoarele au înțeles că au atins fără să vrea și un public specific, fetele care încă nu au fost niciodată la medicul ginecolog și nu și-au început viața sexuală. „Cred că acum o jumătate din următorii noștri sunt fetele care beneficiază de educația incipientă. Cum ar fi educația ginecologică de bază și sexuală, care ar trebui să fie discutată în familie sau în școli. Deci, targetul nostru nu mai sunt femeile care se adresează după consiliere, ci și fetele adolescente care au întrebări generale despre corpul lor”, spune Natalia. 

Bariera umană este eliminată în mediul online, iar fetele se simt libere să pună o întrebare pe care nu ar avea curajul să o adreseze medicului ginecolog în față. „Dispare temerea de a nu fi înțeleasă și se simt în siguranță, pentru că tot ce întreabă este confidențial și obțin răspuns fără să le fie frică și fără a le fi rușine”, zice Iraida. Astfel, fetele se interesează despre menstruație, eliminări, despre primul act sexual, vizita la ginecolog. ș.a.

https://www.instagram.com/p/B-uJfqRHC6Q/

95% – femei, 5% – bărbați

Apoi, Natalia și Iraida au început să organizeze live-uri și webinare. Primul a fost pe patologia colului uterin. „Și vreau să vă spun sincer că și mie mi-a plăcut”, spune zâmbind Iraida. A fost prezentată o informație destul de structurată și corectă din punct de vedere științific. La primul webinar au aplicat 35 de femei, iar la ultimul au fost înregistrate 200 de persoane.

 „Primim zilnic zeci și zeci de întrebări, 95% dintre acestea vin de pe instagram. Sunt cazuri când tinerele și femeile ne atașează și rezultatele investigatiilor ginecologice și au nevoie de interpretarea rezultatelor”, povestește Natalia. Mai sunt întrebări despre concepție și contracepție, despre combinarea medicamentelor, etc. De cele mai multe ori Iraida le sugerează la care medic să meargă și ce investigație să facă. „Evităm cazurile când se încearcă a pune diagnoza online sau să recomandăm tratamente”.

În prezent, doctora oferă câte 20-30 de sesiuni de consiliere pe zi, cele mai multe fiind pentru fetele adolescente. Iar fetele care au mai puțin de 16 ani pot participa doar cu acordul părinților. 

„Avem următori și bărbați 5%”, spune Natalia. Aceștia își fac curajul să adreseze întrebări în live-urile pe care le fac pe instagram. Au fost și câteva persoane care au solicitat consiliere în limba engleză. 

„Pandemia și-a spus cuvântul”

Iraida Snigur ne spune că pe parcursul celor nici două luni de activitate a platformei au avut și situații de urgență. Solicitările veneau de la femei gravide din Franța, Olanda, Dubai, Germania sau Spania, care aveau o urgență, și care, din cauza pandemiei, dar și a modului în care este organizat sistemul medical de peste hotare, nu aveau posibilitatea să se adreseze atunci la medic. „Și atunci ne scriu nouă. Fiind departe, nu știu cum să acționeze sau se temeau să piardă din vedere anumiți factori și atunci solicitau sfaturi”. 

Situații mai puțin obișnuite

Scurta lor experiență a fost suficientă ca să-și de seama cam la ce nivel se află educația sexuală în țara noastră. „O domnișoară ne-a întrebat dacă este ok, ca să nu rămână gravidă, ca după terminarea actului sexual băiatul să urineze în vaginul fetei”, spune Iraida. „Iar un băiat a întrebat dacă prin masturbare el își poatepierde virginitatea.” La început întrebările trezeau uimire, apoi medica a început să se obișnuiască cu astfel de situații. „Încercăm să nu ne uimim, ci să le explicăm”. Au fost cazuri când a simțit că este cu adevărat utilă. „De exemplu o tânără gravidă din Marea Britanie avea cu adevărat o problemă de sănătate, iar prin faptul că am consiliat-o, am ajutat-o foarte mult. Fata mi-a scris înapoi și acum mă ține la curent cu ceea ce se întâmplă la ea. Într-un alt caz am consiliat o domnișoară de peste hotare, cu probleme de sănătate, care în aceeași zi a mers la medic și a făcut investigația recomandată, iar situația s-a confirmat”, adaugă Iraida. 

La consiliere apelează și femeile mai în vârstă, dar… prin intermediul fiicelor lor. „Au fost situații când am primit mesaje de genul: «mămica mea are vârsta aceasta. Are menopauză» și apoi figura întrebarea”, spune Iraida. 

Un alt caz memorabil a fost atunci, când la cel de-al doilea webinar, unde se discuta despre ce trebuie să știe domnișoarele, s-au înregistrat o mămică și fetița ei de 14 ani. Mămica le-a scris că vrea ca fetița să afle de la un specialist și din prima sursă transformările care au loc în organismul.  

De notat că 2167 adolescente au născut în anul 2018 în Republica Moldova, iar 652 de adolescente au întrerupt sarcina. Deși numărul adolescentelor care rămân însărcinate descrește în ultimii ani, acesta este de două ori mai mare comparativ cu alte țări din Europa. Experții susțin că responsabilitatea o poartă părinții, societatea, sistemul de învățământ și migrația. 

Moldova.org a publicat un șir de reportaje privind educația sexuală, în care a reflectat problemele și frământările tinerelor de la noi, atitudinea societății față de subiecte tabu, dar și lupta activiștilor împotriva stereotipurilor înrădăcinate în cultura noastră. Poți să citești reportajele aici: Sunt Maia și am menstruație, „În dulapul din clasă avem absorbante și prezervative“, Nadejda, un copil – mamă, Satul în care minorii nu devin părinți.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.