15:09:42 28.03.2024
Stiri

O nouă VARIANTĂ de formare a unei majorități parlamentare fără Partidul „ȘOR”, care ar fi agreată de PAS: „Dacă facem o simplă matematică...”

Actualitate 26.05.2020 11:20 Vizualizări3055 Autor: Ziarul National
O nouă VARIANTĂ de formare a unei majorități parlamentare fără Partidul „ȘOR”, care ar fi agreată de PAS: „Dacă facem o simplă matematică...”


În actualul Parlament al R. Moldova se poate de creat o majoritate parlamentară prooccidentală și proeuropeană, așa cum își doresc 60% din cetățenii R. Moldova, din care nu va face parte Partidul „ȘOR”, consideră deputatul „Pro Moldova”, Vlad Cebotari. În acest sens, decizia ar fi la Partidul Democrat (PD), care are la ora actuală 15 mandate și se consideră formațiune proeuropeană.

„60% din cetăţeni preferă parcursul de reintegrare europeană, iar un guvern care nu reprezintă majopritatea populaţiei nu mai poate să fie în în funcţie. După demiterea Guvernului Chicu, trebuie să format un nou guvern. Acest lucru poate fi posibil doar dacă, sincer, PD ar susține un guvern de orientare proocidentală și care s-ar bucura de încrederea și susținerea partenerilor de dezvoltare”, a declarat Vlad Cebotari, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Vicepreședinta PD, Monica Babuc, l-a întrebat pe Cebotari cum poate să arate o coaliție proocidentală și proeuropeană alături de Partidul „ȘOR”.

„Dacă facem o simplă matematică, vedem că Platforma „DA”, PAS, PD și „Pro Moldova” au suficiente voturi (54 - n.r) pentru a forma o majoritate parlamentară fără voturile Partidului ȘOR”, a calculat Cebotari.

În același context, Monica Babuc a precizat că în politică niciodată nu trebuie să spui niciodată, dar la momentul actual nu ar fi premise ca PD să părăsească majoritatea parlamentară și să participe la formarea unui nou guvern.

„PD este o formaţiune cu o istorie mare, politica este arta posibilului, niciodată nu putem spune niciodată. Dar în fiecare caz trebuie să vedem condițiile propice... Acum avem în față alegerile prezidențiale și avem o situație excepțională în sistemul de sănătate publică. În acest moment nu vedem necesitatea de a demite acest guvern și să intrăm într-o luptă nesfârşită de creare a unui guvern de coaliţie”, a adăugat Monica Babuc.

Vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, nu vede rostul destabilizării situației politice prin demiterea Guvernului Chicu, atât timp cât nu există certitudinea învestirii unui nou executiv, fără participarea Partidului „ȘOR”.

„Noi nu vom demite acest guvern atât timp cât nu avem înţelegerea clară, convenită, pe cine punem în loc. Un guvern interimar nu poate administra treburile publice pentru necesităţile de astăzi, trebuie făcute modificări la buget, trebuie atrase fonduri din străinătate. Noi ne vom comporta responsabil, dar în acelaşi timp poziţia noastră este univocă: acest guvern este incompetent. Când Guvernul Chicu va demisiona, atunci vom purcede la discuții transparente de creare a unui nou guvern. Trebuie să spun că noi nu vom discuta cu fracțiunea Partidului „ȘOR”. Viitorul guvern, dacă se va ajunge la formarea lui, nu trebuie să pretindă la votului Partidului ȘOR”, a conchis Popşoi.


Stiri relevante
12.07.2021 09:10 9500 Nicolae Negru // Un PAS istoric?
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md