05:07:34 20.04.2024
Stiri

Minor bolnav mintal, maltratat și VIOLAT la închisoare: R. Moldova, CONDAMNATĂ la CtEDO

Actualitate 26.05.2020 15:23 Vizualizări1450 Autor: Ziarul National
Minor bolnav mintal, maltratat și VIOLAT la închisoare: R. Moldova, CONDAMNATĂ la CtEDO


Un minor din R. Moldova a fost plasat în arest timp de patru luni în 2012, timp în care a fost maltratat și violat. La aproape opt ani de la ororile pe care le-a trăit, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat R. Moldova în acest caz, dispunând încasarea sumei de 15 000 de euro în calitate de prejudicii morale pentru reclamant și 1 500 de euro - costuri și cheltuieli de judecată.

Asociația „Promo-LEX”, care a reprezentat interesele victimei la Înalta Curte de la Strasbourg, arată că, în august 2012, I.E. avea 17 ani și o dizabilitate mintală. El a fost reținut fiind suspectat de o serie de infracțiuni, inclusiv omor, și plasat în detenție preventivă pentru 30 de zile.

Băiatul a petrecut în detenție preventivă patru luni, termen maxim prevăzut de lege pentru reținerea unui minor, fiind eliberat pe 9 decembrie și reținut în mai puțin de o oră în aceeași zi, în legătură cu aceleași fapte în raport cu care a fost aplicată măsura preventivă pentru prima dată.

Minorul a stat în primele patru luni de detenție într-o celulă cu alți cinci deținuți, acuzați de infracțiuni grave, precum omor, unul dintre aceștia fiind condamnat pentru violul unei minore.

La începutul lunii octombrie 2012, personalul penitenciarului a observat urme vizibile de violență pe corpul lui I., acestea fiind confirmate de către medicul instituției. Situația s-a repetat o săptămână mai târziu. Într-un final, băuatul a recunoscut că a fost maltratat și violat. O plângere oficială a fost depusă pe 19 octombrie 2012, cu toate acestea o cauză penală nu a fost deschisă din motiv că „lipseau probele”.

CtEDO a condamnat R. Moldova pentru că autoritățile au eșuat în a preveni maltratarea în penitenciar prin plasarea minorului cu tulburări mintale într-o celulă cu infractori violenți, dar și pentru reacția insuficientă a personalului penitenciarului și a organului de urmărire penală atunci când au remarcat leziuni pe corpul acestuia.

De asemenea, Curtea a constatat că urmărirea penală privind acuzațiile de maltratare și viol de către colegii de celulă a fost ineficientă, administrația penitenciarului nu a reacționat sub nicio formă și nu a contribuit la investigarea faptelor, chiar dacă gardienii penitenciarului cunoșteau faptul că reclamantul a fost maltratat și violat.

„Acest caz subliniază lipsa unor proceduri de protecție și investigare eficiente a situațiilor de maltratare sau viol al persoanelor minore în detenție și scoate în evidență indiferența și tolerarea de către conducerea Penitenciarului 13 din acea perioadă a unor asemenea situații. În premieră, Curtea constată rea-credința autorităților în procesul de aplicare și prelungire a măsurii preventive pentru a eluda termenele procedurale de menținere în arest a unei persoanei, permise de legislația națională. Acest fenomen încă este pe larg răspândit în cazurile moldovenești și aplicat pe larg de procurori, pentru a evita eliberarea persoanelor din arest la expirarea termenului maxim prevăzut de lege de 12 luni în care persoana se poate afla în arest preventiv”, susține avocatul Asociației „Promo-LEX”, Vadim Vieru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md