Linkuri accesibilitate

Helmut Scholz: „Banii recuperați din furtul bancar ar fi fost foarte utili Moldovei acum”


Eurodeputatul Helmut Scholz
Eurodeputatul Helmut Scholz

Cât de util ar fi fost miliardul... dacă nu ar fi fost furat?

Un interviu cu eurodeputatul german Helmut Scholz (GUE/ENG) despre pachetul de sprijin adoptat de UE pentru Moldova in valoare de 100 de milioane de euro, dar și despre liniștea care s-a așternut peste povestea furtului bancar.

Helmut Scholz: „Banii recuperați din furtul bancar ar fi fost foarte utili Moldovei acum”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00

Europa Liberă: 100 de milioane de euro ofera UE Moldovei în lupta cu Covid-19. Pentru ce pot fi folositi banii?

Helmut Scholz: „Acest pachet a fost adoptat de instituțiile europene pentru a ajuta statele din Parteneriatul Estic, dar și altele, să facă față provocărilor pandemiei și consecințelor acesteia. Și cum există pauze în fluxurile de bani pe care aceste țări le primesc de la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, UE a decis să acopere aceste găuri și să asigure finanțarea necesară. Și, după cum știți, există și o serie de condiții impuse acestor instrumente financiare. Eu am cerut printr-un amendament ca acestor țări să le fie oferite nu doar împrumuturi, ci și granduri. Din păcate, colegii mei au respins acest amendament. Însă ce este clar este că aceste credite vor trebui folosite doar pentru problemele legate de pandemie. Asta înseamnă că banii din acest credit pot fi folosiți pentru angajarea muncitorilor sezonieri dar si pentru nevoile din sistemul sanitar și, da, acești bani vor trebui apoi returnați UE.”

Europa Liberă: Sunteți poate cel mai vocal eurodeputat când vine vorba de frauda bancară, furtul miliardului și publicarea Rapoartelor Kroll. Ați cerut asta nu o dată guvernelor de la Chișinău, iar guvernelor europene să urmărească unde s-au dus banii și să îi returneze la Chisinău. Ce buni ar fi fost acești bani acum în acestă criză!

Helmut Scholz: „Situația pare înghețată. Nu am auzit ca vreun ban disparut cu ocazia acestei fraude bancare și care se află în vreo țară europeană să fie transferat în Banca Centrală de la Chisinău. Nu pot să fac decât să cer din nou Comisiei Europene să ne dea informații suplimentare cu privire la situația actuală. Aș dori să aflu de la autoritățile europene dar și din statele membre menționate in rapoartele Kroll dacă există returnări de bani către Moldova. De aceea cer din nou Comisiei să ne ofere informații suplimentare cu privire la acest caz. Ce state membre sunt implicate, unde s-au făcut acele transferuri? Sigur, aceasta nu este o urgență acum, când urgența este COVID19. Dar cat de utili ar fi fost acești bani acum pentru Moldova!

Europa Liberă: Cum lucrează instituțiile UE de la distanță? Aparent clădirile nu mai au atât de multă importanță, iată nu aveți nevoie de atâta infrastructură ca să administrați o criză, politicieni din 27 de state membre, fiecare de la el acasă, doar prin întâlniri online, internet și telefon. Cum va modifica aceasta perioadă modul de lucru al instituțiilor europene. Veți ajunge la concluzia ca puteti funcționa cu mai puțini bani?

Aceasta criză sper că ne-a arătat ce poate însemna și criza schimbărilor climatice

Helmut Scholz: „Nu știu dacă vom ajunge la această concluzie. Avem programe de investiții uriașe, necesare pentru restructurarea economică și socială a UE. Avem schimbările climatice, biodiversitatea, unul dintre motivele care au făcut posibil apariția acestui coronavirus, trebuie să regândim cooperarea internațională pe viitor. Se critică intens faptul că granițele s-au închis. Italia și Spania s-au simțit abandonate. Ca atare, o lectie pe care cred ca trebuie sa o învățăm este ce înseamnă o decizie pe care UE o ia pentru un anumit stat membru. Aceasta criză sper că ne-a arătat ce poate însemna și criza schimbărilor climatice. Tratatele le dau Comisiei si Parlamentului o capacitate limitata de a acționa. Multe alte chestiuni, decizii importante cum sunt cele legate de sănătate rămân la nivel național. De aceea, cum sănătatea este o politica pentru fiecare cetățean , ar trebui sa găsim o modalitatea de a putea aplica decizii la nivel european pentru sănătate; sănătatea nu trebuie să fie o chestiune de bani, să aibă servicii mai bune doar cei care au bani mai mulți. Nu, trebuie să fie o chestiune comună, o politica comună și toată lumea să se simtă în siguranță.”

XS
SM
MD
LG