Ministerul Educației cere anularea examenelor pentru absolvenții școlilor profesionale tehnice

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va propune Cabinetului de miniștri un proiect ce prevede anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, pentru anul de studii 2019-2020”.

Foto: stiri.md

În contextul situației epidemiologice și economice din Republica Moldova instituțiile de învățământ profesional tehnic sunt în imposibilitate de a asigura dezvoltarea deprinderilor practice ale elevilor și de a evalua și certifica absolvenții în acord cu prevederile Regulamentului de organizare și desfășurare a examenului de calificare, aprobat prin ordinului Ministrului Educației.

Examenele de calificare presupun testarea abilităților practice ale elevilor, iar dat fiind faptul că stagiile de practică s-au desfășurat în regim online, aceștia nu au avut posibilitatea de a exersa practic în întreprinderi.

Prin urmare, Ministerul Educației anunță că va propune eliberarea Certificatelor de calificare/Diplomelor de studii profesionale elevilor care finalizează în acest an programe de formare profesională tehnică, în conformitate cu o formulă specială.

Elaborarea proiectului Hotărârii de Guvern este determinată de situația epidemiologică, drept urmare a răspândirii infecției Covid-19 și efectele acesteia asupra organizării procesului educațional.

Decizia finală privind anularea examenelor de calificare și eliberarea actelor de studii la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020, va fi luată de către Parlament.


Pub