China va lansa prima sa sondă pe Marte în această vară

China intenţionează să lanseze o sondă şi un mic robot teleghidat pe planeta Marte în luna iulie, în prima sa misiune pe „planeta roşie”, a anunţat promotorul proiectului, citat luni de AFP.

Foto: m.rfi.ro

Ţara investeşte miliarde de euro în programul său spaţial - lansează sateliţi, intenţionează să trimită oameni pe Lună, iar în luna mai a lansat o capsulă spaţială, fără echipaj uman, o misiune crucială pentru pregătirea trimiterii de astronauţi către viitoarea sa staţie spaţială, „Tiangong” („Palatul celest”).

„Obiectivul nostru era trimiterea sondei pe Marte în 2020”, a indicat Corporaţia de Ştiinţă şi Tehnică Aerospaţială a Chinei (CASC). „Acest mare proiect progresează după cum era prevăzut şi vizăm o lansare în iulie”, se precizează într-un comunicat emis duminică.

Ar fi nevoie de şapte luni pentru parcurgerea distanţei dintre Terra şi Marte, iar sonda chineză nu va ajunge la destinaţie mai devreme de anul 2021. Distanţa este în continuă schimbare, însă este de minimum 55 de milioane de kilometri.

Numită „Tianwen” („Întrebări către cer”), misiunea chineză are trei obiective: să plaseze o sondă pe orbita marţiană, să atingă suprafaţa „planetei roşii” şi să amplaseze pe solul marţian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor, transmite Agerpres.

China a realizat deja o operaţiune similară pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roţi, numit „Iepurele de jad”, şi apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019 (pe suprafaţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială).

Ţara asiatică nu este singura interesată de misiunile marţiene. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte şi urmează să-l lanseze în luna iunie pe al cincilea, numit „Perseverance”. Acesta va ajunge la destinaţie în februarie 2021.

Emiratele Arabe Unite urmează să lanseze la 15 iulie prima sondă arabă în direcţia „planetei roşii” (Emirates Mars Mission), de la o bază din Japonia.

Misiunea ruso-europeană ExoMars - victimă a dificultăţilor tehnice agravate de epidemia de Covid-19 -, care spera să lanseze vara aceasta un robot pe Marte, a fost amânată până în 2022.

Agenţia spaţială chineză a dezvăluit numele primei sale misiuni de explorare a planetei Marte la 24 aprilie, dată care a coincis cu celebrarea Zilei Spaţiului în China şi cu cea de-a 50-a aniversare a lansării primului satelit chinez. Administraţia Spaţială Naţională Chineză (CNSA) a precizat că toate viitoarele misiuni ale Chinei ce vor viza explorări planetare se vor numi „Tianwen”, pentru a simboliza cercetările ştiinţifice chineze din domeniul spaţiului.

China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia ţară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite. De atunci, ţara asiatică depune eforturi considerabile pentru a prinde din urmă Rusia şi Statele Unite în acest sector de activitate şi îşi doreşte să devină o putere spaţială majoră până în 2030.


Pub