Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

25 Mai 2020 / 11:06

Noi măsuri de susţinere a mediului de afaceri

Guvernul urmează să aprobe un nou pachet de acţiuni pentru susţinerea mediului de afaceri. Astfel, Igor Dodon, preşedintele ţării, propune reeşalonarea creditelor pentru agenţii economici până la sfârşitul anului curent. Totodată, şi dobânzile la creditele noi în mărimea a şase fonduri de salarizare, până la 31 decembrie 2021 ar putea fi acoperite de stat. Anunţul a fost făcut de preşedintele Igor Dodon după şedinţa de lucru cu preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi cu prim-ministrul Ion Chicu.

„În special este vorba despre reeşalonarea creditelor până la sfârşitul anului, reeşalonarea era până în iunie. Am decis să venim cu un proiect în acest sens. În afară de aceasta, am decis să acordăm acoperirea dobânzilor bancare la creditele noi pentru agenţii economici, în mărime a şase fonduri de salarizare, pentru perioada de până la 31 decembrie 2021. Anterior am propus Guvernului şi a acceptat şi Parlamentul a aprobat acoperirea a trei fonduri de salarizare şi doar până la sfârşitul anului curent. Acum venim cu propunerea de a acoperi, pentru întreprinderile care iau credite noi, dobânzile pentru şase fonduri de salarizare. Banii nu vor fi utilizaţi doar pentru salarii, ci şi pentru mijloace circulante, investiţii. Fiecare întreprindere decide”, a menţionat Igor Dodon.

Şeful statului a precizat că, în prezent, fondul de salarizare lunar în sectorul real al economiei este de aproape patru miliarde de lei.

Să acoperim această rată până la sfârşitul anului viitor, 8,7% pentru creditele în lei şi mai mult de 4% pentru cele în valută. Fondul de salarizare lunar în sectorul real al economiei acum e de circa patru miliarde de lei. Şase fonduri de salarizare înseamnă pentru toată economia circa 24 de miliarde de lei. Statul va acoperi dobânzile pentru toate creditele accesate de agenţii economici”, a precizat Igor Dodon.

Totodată, preşedintele a menţionat că această măsură se va extinde şi asupra creditelor luate de agenţii economici de la organizaţiile de microfinanţare.

Comentarii