07:00:34 18.04.2024
Stiri

Se deschid PIEȚELE din Chișinău și Bălți, centrele comerciale, restaurantele, dar și sălile de sport. Va fi reluat și transportul INTERNAȚIONAL de pasageri: „Avem o dinamică pozitivă”

Economie 25.05.2020 09:48 Vizualizări3434 Autor: Ziarul National
Se deschid PIEȚELE din Chișinău și Bălți, centrele comerciale, restaurantele, dar și sălile de sport. Va fi reluat și transportul INTERNAȚIONAL de pasageri: „Avem o dinamică pozitivă”


Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) va aproba astăzi deschiderea, începând cu 1 iunie, a piețelor din municipiile Chișinău și Bălți, centrelor comerciale mari, restaurantelor, hotelurilor, dar și a sălilor de sport. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Igor Dododn, după ședința tradițională de luni cu participarea premierului Ion Chicu și a spicherului Zinaida Greceanîi.

Potrivit lui Dodon, în ciuda numărului mare de cazuri noi de COVID – 19, dinamica ar fi pozitivă. „În perioada 18-24 mai, numărul de cazuri noi a scăzut de 8,9 ori, iar al persoanelor vindecate a crescut de 2,9 ori. Și numărul deceselor a scăzut cu 7%. Avem o dinamică pozitivă, dacă ținem cont că săptămâna trecută rata de contagiere a fost de 0,89%. Ce înseamnă asta? La începutul lunii aprilie, rata era de 3,17. Asta înseamnă când o persoană poate infecta suplimentar un anumit număr de presoane. Când aceasta rată se va păstra între 0,9 și 0,6%, atunci va fi un trend în scădere a cazurilor noi”, a spus Dodon.

Președintele a menționat că această dinamică permite autorităților să anuleze unele restricții începând cu 1 iunie curent.

„Am decis să propunem CNESP, care se va întruni astăzi, să scoată unele restricții începând cu 1 iunie. Astfel, vor fi deschise piețele din Chișinău și Bălți, centrele comerciale, HoReCA și sălile de sport. De asemenea, va fi permis transportul internațional de pasageri. Interdicțiile vor rămâne pentru sistemul educațional - școli și grădinițe, dar și pentru întrunirile mai mari de 50 de persoane”, a punctat Dodon.

Tot astăzi s-a decis ca anul 2020 să fie dedicat lucrătorilor medicali.

„Voi semna un decret în acest sens. De asemenea, va fi elaborat un plan calendaristic privind dublarea salariilor personalului din sectorul medical. Acest lucru se va face pe etape”, a adăugat sursa citată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md