02:13:14 25.04.2024
Stiri

În viitor, ochii bionici ne-ar putea da o vedere net superioară

Știri 25.05.2020 20:30 Vizualizări1521 Autor: Ziarul National
În viitor, ochii bionici ne-ar putea da o vedere net superioară


O echipă de cercetători a prezentat ideea unor ochi bionici care ar putea să depășească capacitățile noastre naturale.

Un studiu recent, publicat în revista Nature prezintă conceptul unui ochi bionic care, după cum explică cercetătorii imită și chiar depășește modul de funcționare al unui ochi obișnuit, notează Science Alert.

„În viitor, putem folosi acest concept pentru proteze cu viziune mai bună și pentru robotica umanoidă”, explică dr. Zhiyong Fan, cercetător al Universității de Științe și Tehnologie din Hong Kong.

Articolul publicat de către cercetătorii conduși de către dr. Fan descrie o retină artificială care folosește o membrană de oxid de aluminiu pe care sunt aplicați senzori minusculi din perovskit. Acest material este sensibil la lumină și care este folosit și la panourile solare.

O serie de fire care preiau funcțiile cortexului vizual transmit informațiile preluate de senzori către un computer pentru a fi procesate. Aceste nanofire sunt îndeajuns de subțiri pentru a permite depășirea intervalului de lungimi de undă care poate fi perceput de către ochiul uman. Calculele oamenilor de știință indică faptul că astfel purtătorul acestei proteze vizuale va putea să atingă pragul dintre spectrul vizibil și radiațiile infraroșii.

„Un utilizator uman al ochiului artificial va dobândi capacitatea de vedere nocturnă”, susține dr. Fan.

Fiecare centimetru pătrat al acestei retine artificiale conține 460 de milioane de senzori, în comparație, ochiul uman are 10 milioane de celule pe centimetrul pătrat de retină. Acest număr net superior de senzori permite sesizarea mult mai rapidă a schimbărilor în intensitatea luminii. Cel mai probabil, asta va implica o mai mare fidelitate a imaginii produse în comparație cu ochiul uman.

Aplicații viitoare

Dr. Fan explică faptul că echipa sa nu a reușit încă să demonstreze limitele acestui concept în termeni de rezoluție și că un utilizator va fi capabil să distingă obiecte mici aflate la distanță mare.

Cercetători care nu au colaborat pentru producerea acestui concept subliniază faptul că conectarea ochilor bionic la sistemul nervos uman se va dovedi o provocare. „Cred că peste aproximativ 10 ani, ar trebui să vedem aplicații practice tangibile ale acestor ochi bionici”, explică Hongrui Jiang, inginer electric al Universității Wisconsin-Madison, Statele Unite ale Americii, și care nu a colaborat în cadrul acestui studiu.

Studiul a fost publicat în Nature, transmite descopera.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md