Linkuri accesibilitate

Avia Invest și-a stins datoriile. Autoritatea Aeronautică Civilă va stopa procedura de insolvență


De un an și jumătate concesionarul ar trebui să construiască noul terminal. Nu doar că lucrările nu au demarat, dar nici documentația nu este gata...

Concesionara aeroportului Chișinău, compania Avia Invest, a plătit datoriile pe care le avea față de Autoritatea Aeronautică Civilă, aproape 30 de milioane de lei acumulate în mai mulți ani, iar procesul de insolvabilitate va fi stopat, declară directorul instituției Eugen Coștei. Dar autoritățile mai au pretenții în ce privește datoriile la plata impozitelor și taxelor la buget și în general față de realizarea cu întârziere a investițiilor prevăzute în contractul semnat în 2013 pe o perioadă de 49 de ani.

Avia Invest și-a stins datoriile. Autoritatea Aeronautică Civilă va stopa procedura de insolvență
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00
Link direct

Săptămâna trecută conturile bancare ale Avia Invest au fost blocate pe motiv că firma care a luat în concesiune principala aerogară a țării ar fi refuzat să plătească o datorie de peste 22 milioane de lei. Plus la asta Avia Invest mai avea aproape 7 milioane de lei datorii curente către Autoritatea Aeronautică Civilă. Despre ce fel de modernizare și extindere a aeroportului poate fi vorba când pretinșii investitori nu-s în stare a face față cheltuielilor curente, s-au întrebat reprezentanții puterii.

Forțați de împrejurări, cei de la Avia Invest au stins datoriile pe care le aveau către Autoritatea Aeronautică Civilă, declară directorul general al instituției Eugen Coștei, în consecință va fi stopat și procesul de declarare a insolvabilității.

„Procesul încetează. Aștept juriștii să-mi prezinte propuneri, de-atâta nu pot să vă spun precis care vor fi pașii din partea noastră. Dar, în mod normal, după toată logica, procesul trebuie să fie încetat. [Restul] ține de APP, din cauza că ei sunt principalii în comisia de monitorizare a investițiilor, adică a monitorizării implementării contractului de concesiune”.

Zilele trecute, premierul Ion Chicu a salutat stingerea acestei datorii, amintind de restanțe aproape de 10 milioane către bugetul de stat din taxe și impozite. Agenția Proprietăți Publice, pe scurt APP, este instituția care monitorizează cum este respectat contractul de concesionare. Consilierul premierului pe domeniul transportului, Oleg Tofilat, sugerează că autoritățile sunt mai determinate ca oricând să pună capăt unei perioade lungi în care statul a fost mai mult decât indulgent în raport cu Avia Invest, despre care mai mulți politicieni, dar și Oleg Tofilat spun că ar fi controlată de personajul de referință în frauda bancară, Ilan Șor.

„Cred că APP știe ce are de făcut, există comisia de monitorizare și APP trebuie să-și facă treaba. Însă trebuie să fie absolut clar că cum numai Avia Invest va uita să achite ceea ce trebuie de achitat în buget guvernul va reacționa foarte promt. Cum numai Avia Invest va încălca contractul de concesiune guvernul va reacționa foarte prompt, pentru că sunt multe alte întrebări la Avia Invest, inclusiv formarea tarifelor – și eu nu vorbesc de acei 9 euro, eu vorbesc de toate tarifele”.

Motive de reziliere a contractului ar putea reprezenta nerespectarea calendarului de investiții, mai afirmă Oleg Tofilat, consilierului primului-ministru. De un an și jumătate concesionarul ar trebui să construiască noul terminal. Nu doar că lucrările nu au demarat, dar nici documentația nu este gata, potrivit lui Tofilat, nici măcar schița de proiect nu a fost aprobată de primărie. Prin urmare, în loc să-și respecte angajamentele, concesionarul recurge, spune consilierul premierului, la zarvă în presă, fără să depună efortul necesar ca terminalul să fie construit.

Pe de altă parte, decidenții de la Avia Invest neagă că ar avea probleme financiare și acuză presiuni ce ar urmări preluarea companiei.

Până acum concesionarea aeroportului a fost mai ales motiv de dispute politice. Fiecare guvernare, dând vina pe precedenta că nu a avut curaj să fie mai dură, promite că negreșit se va ajunge la reziliere, dacă agentul economic nu respectă întocmai contractul, observă jurnalistul economic Ion Preașca. Abia anul trecut s-a descoperit că Agenția Proprietăți Publice nu monitorizează de facto cât s-a investit pentru a se verifica cu probe dacă ceea ce declară Avia Invest din punct de vedere financiar și tehnic corespunde realității. Tocmai acesta ar fi atuul autorităților, care deocamdată s-au dovedit ignorante la acest capitol, adaugă Ion Preașca, care face o altă presupunere.

„Totuși este un interes politic pentru acest aeroport, sau de fapt un interes financiar din partea anumitor structuri politice. Și indiferent cine vine la putere când vede că acolo cineva face bani și el nu face, începe să facă presiuni de a atrage fluxurile financiare spre ei, adică spre structurile sale. Lupta aceasta nu este atât pentru interesele statului, cât pentru interesele anumitor grupări”.

În ceea ce privește acumularea de datorii mari și tactici permisive pentru unii agenți economici, jurnalistul Ion Preașca susține că este încă un exemplu că Fiscul și alte autorități publice sunt percepute de oameni de afaceri ca bâte ordinare. Acestea aplică selectiv sechestru ori blochează conturile pentru câteva sute de lei, în timp ce alți datornici se bucură de privilegii și tratament preferențial. Ce-i drept unora valabilitatea lozului câștigător le expiră și astfel excepția confirmă regula.

Previous Next

XS
SM
MD
LG