Deputat din Platforma DA: „Grâul este scos din Republica Moldova printr-o schemă sub acoperirea politică a unor structuri proruse”

Crina Dumitriu
25/05/2020
captura

Grâul din recolta anului 2019 este scos din Republica Moldova printr-o schemă „sub acoperirea politică a unor structuri proruse”. Declarații în acest sens a făcut deputatul PPDA, Vasile Năstase, într-o emisiune a TV-8. Acest lucru s-ar face intenționat, susține deputatul, pentru a crea deficit pe piața cerealelor, iar la toamnă, când stocurile vor fi insuficiente, soluția salvatoare să vină din Federația Rusă. În luna aprilie, pe Harta Corupției de pe portalul Anticoruptie.md a fost publicată o sesizare despre intensificarea exportului de cereale, în special, de grâne, prin portul Giurgiuleşti.  Sesizarea a declanșat panică și discuții îngrijorate pe rețelele sociale, iar autoritățile s-au grăbit  să declare că stocurile de grău din rezerva statului sunt suficiente pentru a acoperi necesitățile.   

Deputatul Năstase a spus că cerealele ar fi scoase din țară de două companii, controlate de „elemente criminale din Federația Rusă”: „Am primit o informație foarte gravă azi, că cerealele sunt scoase din Republica Moldova în principal de două companii „Rusagroprim” și „Bizagroprim”, controlate de elemente criminale din Federația Rusă și care în ultimul timp au ajuns foarte rapid în topul exportatorilor”, a spus deputatul PPDA. Cele două companii ar avea în proprietate  în jur de 2 mii de hectare de terenuri,m dar și jumătate din silozurile portului Reni, cu capaictăți mult mai mari decât Giurgiulești.

Deputatul  Vasile Năstase, a cerut la sfârșitul lunii aprilie, într-o interpelare pe numele prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu, informații privind rezerva de grâne a statului, cine şi în ce condiţii exportă grâul în străinătate, care erau stocurile la sfârşitul anului 2019 şi cât mai este acum în hambare.

Năstase spune că a trimis o nouă interpelare în adresa premierului Ion Chicu prin care atenționează despre existența acestei scheme și solicită informații despre cantitățile de cereale exportate de către societăți comerciale în perioada noiembrie 2019 până în prezent, dar și crearea unei comisii guvernamentale.

„În ce privește rezerva de stat de cereale, există informații că aceasta ar fi doar pe hârtie, că stocurile au fost vândute demult și că ele se completează cu produse din roada nouă. Pentru a nu se ajunge la un deficit pe piață, pentru a afla care este cantitatea stocurilor din rezerva de stat, vă rog să inițiați procedura de constituire a unei comisii guvernamentale, cu participarea reprezentanților opoziției parlamentare sau a experților delegați de aceasta cu scopul inventarierii reale a cantităților de cereale din rezerva de stat și a stabili cu exactitate care este situația reală”, se menționează ăn textul interpelării semnate de deputat.

Vasile Năstase a mai spus că va sesiza Procuratura Generală pe marginea acestei scheme.

Preţul grâului din Rusia a crescut, pe fondul interzicerii exportului de grâu din România şi Ucraina. Mai mulți experți susțin că recolta de grâu din acest an va fi mai mică decât în anii trecuți din cauza secetei din timpul iernii și primăverii.  

Crina Dumitriu
25/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii