(video) Sistemul de sănătate urmează a fi consolidat în următorii doi ani. Dumbrăveanu: Situația spitalelor este neuniformă

Aproape 100 de milioane de euro, din două acorduri de finanțare din extern, urmează să fie direcționate spre consolidarea sistemului medical, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii „UNInterviu”.

Foto: UNIMEDIA

Este vorba despre un acord de finanțare cu AID, parte a Grupului Băncii Mondiale, în sumă de 52,9 milioane de euro, bani ce vor fi direcționați în mod special către sistemul medical, și despre acordul de finanțare cu CEP, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro. „Aceștia sunt bani suplimentari care vin anume pentru lupta cu Covid-19, care pe parcursul anului curent și a anului viitor vor fi utilizați pentru consolidarea sistemului medical”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Ministra Sănătății a menționat că în primul rând vor fi consolidate secțiile de boli infecțioase.

Atunci când vorbim despre suspecție, persoana trebuie să fie izolată până vin rezultatele de laborator, care sunt gata de la 12 până la 24 de ore. Asta înseamnă că fiecare pacient suspect trebuie să stea singur într-un salon și să aștepte rezultatele, ceea ce spitalele nu-și permit. Pe când în toate spitalele trebuie să existe aceste secții de boli infecțioase, cu saloane „boxate” (n. red. separate în boxe), iată acest credit care vine din partea Băncii Mondiale, va fi utilizat pentru a repara și dota aceste saloane boxate, care să permită regimul de izolare.”, a explicat Dumbrăveanu.

Banii vor fi repartizați în dependență de capacitățile spitalului și numărul de locuri disponibile.

În acord se stipulează și necesitatea dotării spitalelor cu echipamente care sunt esențiale care trebuie să fie în fiecare spital, dar și echipamentele de protecție pentru personalul medical.

„Noi când pregăteam sistemul medical pentru pandemie, și când evaluam care este situația în privința aparatelor pentru respirație asistată a pacienților, am înțeles că situație este foarte neuniformă. Am văzut că este instituție medicală care are 10 ventilatoare, este alta care are doar un ventilator, alta care în general nu avea acest ventilator, pe când el este un aparat medical vital, indiferent că pacientul se tratează de Covid-19 sau altceva, el trebuie să fie în dotarea instituției medicale spitalicești”, a adăugat ministra.

Parlamentul a ratificat, în ședința plenară din 21 mai 2020, acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) privind implementarea Proiectului „Răspuns de Urgență la Covid-19”, semnat la 28 aprilie 2020. Obiectivele acestuia vizează prevenirea, detectarea și răspunsul la amenințarea reprezentată de pandemia de Covid-19 în țara noastră.

Proiectul constă în asigurarea sprijinului imediat pentru a preveni declanșarea Covid-19 sau pentru a limita transmiterea locală prin aplicarea strategiilor de carantină. Măsurile incluse țin de îmbunătățirea confirmării cazurilor, consolidarea sistemului de sănătate pentru a asigura îngrijirea pacienților cu Covid-19 în faza critică și a minimaliza riscul de infectare a pacienților și lucrătorilor medicali, acordarea sprijinului social și financiar gospodăriilor, sensibilizarea factorilor de decizie și a publicului, etc.

Proiectul va fi implementat timp de doi ani, până pe 30 aprilie 2022. Acesta conține condiții standarde prevăzute pentru creditele oferite de AID.


Pub