Ion Ceban sugerează ca unii judecători ar primi apartamente la Valea Trandafirilor pentru a lua „decizii în defavoarea municipiului": Noi vom scoate aceste dosare la lumină

„Marea majoritate a lucrurilor ilegale care se desfășoară în municipiul Chișinău sunt moștenite de la fosta conducere a Primăriei, iar reprezentanții Consiliului Municipal actual nu a comis ilegalități până acum, poate doar au omis lucruri care trebuiau să fie făcute”. Declarația aparține primarului general Ion Ceban, făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă. Potrivit edilului, construcțiile ilegale încă dau multe bătăi de cap autorităților, întrucât „Primăria era cea mai coruptă instituție din țară și au rămas multe probleme de le fosta conducere”.

Foto: GETTY

„Cea mai coruptă instituție din țară a fost Primăria municipiului Chișinău, de la Departamentul arhitectură și tot ce a împânzit orașul acesta cu construcții ilegale. Până astăzi avem litigii, avem probleme în diferite sectoare. Mă întrebați la Calea Orheiului. Dar ce, eu am eliberat acolo actele? Sau mă întrebați la Mircea cel Bătrân 13. Eu am eliberat actele? Eu le-am retras și am acum în instanțele de judecată tot felul de lucruri”, a declarat primarul Ion Ceban.

Mai mult decât atât, în cazul unei construcții din parcul Valea Trandafirilor, edilul a spus că a auzit că unii judecători ar putea fi asigurați cu apartamente, în schimbul unei decizii în defavoarea municipalității.

„Avem un caz la care vreau să atrag atenția. Restaurantul Doina în Valea Trandafirilor. Eu nu pot confirma sau infirma acest lucru, nu-l pot proba că nu este treaba mea. Dar eu am auzit că acolo cineva distribuie apartamente judecătorilor astăzi, pentru decizia care trebuie să fie luată în defavoarea municipiului Chișinău”, a spus edilul capitalei.

Totodată, Ceban a făcut un apel către comunitatea de judecători.

„Să termine acest lucru, pentru că nu este bine și noi știm unde se află aceste dosare și le vom pune în lumină. Noi știm la cine se află și ce fel de dosare se află. Reiterez, doar restaurantul „Doina” pentru construcția acolo a unei clădiri multietajate în zona de parc, zona pe care cu atâta greu am reabilitat-o am auzit că astăzi se distribuie apartamente pentru judecători, pentru a lua decizii”, a mai adăugat Ceban.

Primarul general, Ion Ceban, a solicitat serviciilor responsabile să evalueze toate construcțiile problematice din capitală, iar până la 1 iulie, informația să fie făcută publică prin intermediul unei hărți online (platforma ArcGIS). Subiectul construcțiilor a fost abordat luni, la ședința operativă a serviciilor municipale, după ce în ultima perioadă, au apărut mai multe șantiere noi, inclusiv pe spațiile verzi, care nu se încadrează în limitele cadrului legal.

Totodată, Primăria Chișinău a semnat un acord de colaborare cu Centrul Național Anticorupție. În context, primarul general, Ion Ceban, a menționat că scopul este de a contracara actele de corupție în cadrul subdiviziunilor municipale și de a depăși nominalizarea pe care Primăria a avut-o timp de mai mulți ani, de cea mai coruptă instituție.


Pub