Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan speră ca disputa sa cu premierul Ion Chicu să nu fie un „obstacol” în calea ajutoarelor din România


Chișinău: ajutoare umanitare din România pentru R.Moldova în contextul luptei cu pandemia de coronavirus, 7 mai 2020
Chișinău: ajutoare umanitare din România pentru R.Moldova în contextul luptei cu pandemia de coronavirus, 7 mai 2020

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, aflat în centrul unei dispute cu premierul Ion Chicu, și-a exprimat speranța ca autorităţile de la Chişinău să nu fie un obstacol în dorinţa autorităţilor de la Bucureşti de a-i ajuta pe românii basarabeni.

„Vom ajuta în continuare românii din Republica Moldova. Sperăm ca autorităţile de la Chişinău să nu fie un obstacol în dorinţa noastră de a ajuta românii basarabeni”, se arată într-un mesaj postat sâmbătă, 23 mai de Siegfried Mureşan pe Facebook, potrivit Agerpres.

Europarlamentarul liberal, vice-președinte al grupului PPE (cel mai mare din Parlamentul European) este și preşedintele Delegaţiei Parlamentului European în Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova,

-------------------------------------------

Ministerul de externe de la București a spus, vineri, că declarațiile din aceeași zi ale premierului moldovean Ion Chicu într-o dispută cu europarlamentarul român Siegfried Mureșan sunt „denigratoare la adresa României” și „complet inacceptabile”.

Într-o postare pe Facebook, premierul moldovean a scris despre europarlamentar că este unul din „băiețașii români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi”, iar despre România - că „geme de cea mai mare corupție din Europa”.

În replica ministerului român de externe, care l-a convocat pe ambasadorul moldovean de la București, se mai spune că declarațiile lui Chicu sunt cu atât mai „inadecvate”, cu cât România tocmai a „oferit un ajutor dezinteresat cetățenilor Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19, demonstrând solidaritate, pentru a fi alături de ei într-un moment foarte dificil”.

Chicu a făcut declarația după ce europarlamentarul Mureșan, bun cunoscător al situației de la Chișinău și un aliat al opoziției moldovene, a criticat guvernul pentru „eșec” în gestionarea crizei de coronavirus și în implementarea reformelor.

Ministerul român de externe reamintește că reformele asumate de Chișinău prin Acordul de Asociere la Uniunea Europeană „nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi”. „Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice”, se mai spune în declarația diplomației de la București.

La Chișinău, Partidul Democrat aflat la guvernare în coaliție cu Partidul Socialiștilor a spus imediat că se „disociază” de declarațiile premierului Chicu „care pot prejudicia grav relația dintre Chişinău şi București”.

„Limbajul domnului Chicu (…), etichetările politicianului român și concluziile pe care le-a formulat sunt inadmisibile și impardonabile”, se spune într-un comunicat al PD, care a mai anunțat că va cere convocarea de urgență a consiliului coaliției de guvernământ în această chestiune.

Pe de altă parte însă PD îi dă o replică și europarlamentarului Siegfried Mureșan, spunând că nu este de acord cu „modul tendențios și lipsit de respect” în care acesta critică guvernul moldovean. „Formulările categorice privind „eșuarea gestionarii crizei COVID-19 și eșuarea reformelor” sunt superficiale și neadevărate”, se spune în comunicatul PD.

Controversele survin în vreme ce se apropie termenul limită, luna iulie, în care R. Moldova mai poate îndeplini condițiile Uniunii Europene pentru a putea primi tranșele restante de 70 de milioane de euro dintr-un ajutor macrofinanciar.

Guvernarea PSRM-PD și-a reluat eforturile de îndeplinire a condițiilor după ce a eșuat în tentativa de a lua un împrumut masiv din Rusia. Acesta a fost blocat de Curtea Constituțională, pe 7 mai, pe motiv că acordul de împrumut, care permitea garantarea de către stat a unor credite private ale firmelor moldovene la bănci rusești, putea pune în pericol securitatea economică a R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG