(VIDEO) Act revoltător al SI; Cum a fost distrus un templu din Palmira

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a publicat marți fotografii care arată distrugerea templului Baalshamin din cetatea antică Palmira, aflată în estul Siriei, act ce a provocat puternice condamnări pe plan internațional, relatează AFP.

O serie de imagini arată cum militanți ai SI plasează mici recipiente cilindrice, conținând probabil explozibili, în interiorul templului, precum și pe coloane.

Fotografiile arată, de asemenea, o explozie enormă, apoi un morman de moloz pe ceea ce pare a fi amplasamentul templului.

Sanctuarul Baalshamin era considerat drept una dintre bijuteriile sitului antic Palmira, inclus în patrimoniul mondial al umanității de către UNESCO.

Distrugerea sa a provocat indignarea comunității internaționale. Directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a denunțat „o crimă de război și o pierdere considerabilă pentru poporul sirian și pentru umanitate”.

Devastarea vestigiilor din Siria amintește de talibanii din Afganistan, care au distrus, în 2001, uriașele statui ale lui Buddha, de la Bamyan, vechi de 1.500 de ani.

Experții spun că practica distrugerii așa-zișilor „falși idoli” – iconoclasmul – este mai mult decât un exercițiu de imagine. Shiraz Maher, de la Centrul Internațional pentru Studierea Radicalizării, de la King’s College din Londra, arată că distrugerile reprezintă un efort de combatere a politeismului, a credinței în mai mulți zei, și încurajare a întoarcerii la monoteism, în care o singură divinitate este slăvită.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...