PDM anunță că se disociază de declarațiile premierului Chicu și va cere convocarea de urgență a Consiliului Coaliției

Partidul Democrat din Moldova (PDM) anunță că se disociază de declarațiile premierului Chicu, care pot prejudicia grav relația dintre Chișinău și București și va cere convocarea de urgență a Consiliului Coaliției la acest subiect.

Foto: UNIMEDIA

Reprezentanții PDM au catalogat limbajul premierului în postarea sa de pe Facebook și etichetările politicianului român și concluziile pe care le-a formulat ca fiind „inadmisibile și impardonabile”.

„Partidul Democrat se disociază în totalitate de o asemenea abordare disproporționată. Iubim România, îi apreciem aportul frățesc în construcția unui stat democratic și european în Republica Moldova și ajutorul complex pe care l-au oferit frații noștri români economiei, culturii, educației de la noi. Considerăm că asemenea aprecieri pot prejudicia grav relația dintre cele doua state frățești, unite prin comuniune de limbă, istorie și tradiții. Din aceste considerente, vom cere de urgență convocarea Consiliului Coaliției pentru a cere prim-ministrului explicații.”, se arată într-un declarație al formațiunii.

Totodată, PDM și-a exprimat dezacordul și cu modul „tendențios și lipsit de respect” în care europarlamentarul Siegfried Mureșan dă aprecieri guvernelor din Republica Moldova.

„Formulările categorice privind „eșuarea gestionarii crizei COVID și eșuarea reformelor” sunt superficiale și neadevărate. Afirmând că Guvernul PDM, Guvernul Filip „a destabilizat situația din RM și nu a făcut progrese în implementarea reformelor”, dl Mureșan spune un neadevăr cras, pentru că guvernul nostru a atins o cotă de realizare a Agendei de Asociere cu Uniunea Europeană de 65%, progresul în anii 2016-2019 alcătuind 35%, iar perioada indicată caracterizându-se printr-o îmbunătățire generală a tuturor indicilor.”, susțin democrații.

Partidele de opoziție au condamnat mesajul premierului Ion Chicu de pe pagina sa de Facebook, calificat de autoritățile de la București drept „o profundă lipsă de respect față de România”. Platforma DA, PAS, Mișcarea politică Unirea și grupul Pro-Moldova au lansat comunicate în acest sens.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a venit la rndul său cu un comunicat de presă în care a condamnat declarațiile premierului moldovean Ion Chicu despre care a spus că sunt „denigratoare și complet inacceptabile”.


Pub