(stop cadru) Cadoul lui Dodon, pentru „iubitorii de aruncat curcani peste gardul Președinției”: Când îi vom duce la nr. 13 sau CNA le vom da câte unul copt

Șeful statului, Igor Dodon, a prezentat astăzi, în cadrul emisiunii sale, gospodăria de la reședința de la Condrița, iar în context, și-a amintit despre cazul curcanilor aruncați peste gardul Președinției, în 2019, în cadrul protestelor organizate de liderii de atunci ai Partidului Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc. Mai în glumă, mai în serios, președintele a declarat că le va dărui câte un curcan copt iubitorilor de astfel de „distracții”, atunci când aceștia vor fi aduși la Penitenciarul nr.13 sau la Centrul Național Anticorupție.

„Aici avem ceva făcut pentru păsări. Avem, cucoși, răți, curcani. Am înțeles că sunt iubitorii de aruncat curcani peste gardul Președinției, atunci când îi vom duce la nr. 13 sau la CNA o să avem grijă să le aducem vreun curcan copt, prăjit. Facem acest lucru la sigur”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a prezentat și stupii de la reședință: „Avem 14 stupi, colectăm anual câte 200 de kg de miere, nu mâncăm noi atâta miere, o dăruim la dreapta și la stânga, am dăruit inclusiv tuturor ambasadorilor câte un borcan, apropo le-am dat și tușonca.

Pe teritoriul reședinței este și o seră, dar și o grădină, de care, spune șeful statului, se ocupă personal soția sa.

Amintim că la 9 iunie 2019, în cadrul protestelor organizate în centrul capitalei de liderii PD, aceștia au adus mai mulți curcani la clădirea Președinției și i-au aruncat peste gardul instituției, apoi au aplaudat și scandat „Demisia” lui Igor Dodon, suspendat din funcție de magistrații Curții Constituționale de atunci.

Aruncate de la înălțime, păsările s-au lovit la picioare și au rămas țintuite la pământ, în soare. După o oră și jumătate, curcanii au fost luați din curtea instituției prezidențiale.

Gestul a fost criticat pe rețelele de socializare, iar organizația pentru Protecția Animalelor în Moldova a venit cu un comunicat prin care condamnă gestul persoanelor care au aruncat păsările și îndeamnă organele de drept să se autosesizeze.

Unul din cei care au aruncat curcanii este Viorel Bezede - directorul Combinatului de vinuri de la Mileștii Mici. Ulterior, acesta a demisionat din funcție.

Un alt democrat prezent la scena cu curcanii a fost și Oleg Mereacre, președintele interimar de atunci al raionului Ialoveni.

Potrivit unui cititor UNIMEDIA, ceilalți susținători PD care au participat la scena aruncării curcanilor peste gardul Președinției ar fi Victor Istratiev, atunci vicepreședinte al raionului Ialoveni, Marcel Bobeica, primar de Gangura și Victor Gandrabur, consilier raionul al șefului Inspecție în Construcție Ialoveni.

Potrivit Codului Penal al RM, cruzimea față de animale, mai cu seamă în public, se pedepsește cu amendă și chiar închisoare. Tratamentul cu cruzime sau tortura animalelor, care a cauzat mutilarea sau moartea acestora, se va pedepsi cu amendă în mărime de la 500 la 750 de unități convenționale, adică de la 25.000 până la 37.500 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani, se menționează în articolul 222 prim, din Codul Penal.


Pub