Toți deputații, în autoizolare la domiciliu. Ce miniștri au participat la ședința PD, alături de parlamentarul infectat

Toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova se află, de astăzi, în autoizolare la domiciliu, după ce ieri, s-a aflat că unul dintre deputații PD, Eugeniu Nichiforciuc, a fost testat pozitiv la Covid-19. Totodată, și miniștrii care au participat la ședința fracțiunii PD, acum o zi, alături de deputatul infectat, vor respecta regimul special.

Foto: Parlamentul RM

Dispoziția privind stabilirea regimului de autoizolare pentru toți deputații a fost semnată de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Deputații vor sta acasă până în momentul în care vor primi rezultatele testelor, ce urmează a fi efectuate la sfârșitul săptămânii curente, și doar dacă acestea vor fi negative.

Dispoziția privind stabilirea regimului de autoizolare pentru deputați / Sursa:parlament.md

Tot astăzi, șeful ANSP a declarat că și miniștrii care au intrat în contact cu deputatul infectat, în cadrul unei ședințe a fracțiunii PD, se află în autoizolare.

Consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, a confirmat pentru UNIMEDIA, că este vorba despre 5 miniștri și anume despre cei înaintați în cadrul Guvernului de către Partidul Democrat:

Cristina Lesnic - numită în calitate de viceprim-ministră pentru Reintegrare,

Alexandru Pînzari - ministru al Apărării,

Igor Șarov - ministru al Educației, Culturii și Cercetării,

Oleg Țulea - ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene,

Sergiu Railean - ministru al Economiei și Infrastructurii.

Potrivit consilierului, miniștrii vor face investigațiile din cont propriu, la un laborator privat, pentru a nu „încărca laboratoarele de stat”, deși au și ei dreptul la testare gratuită, fiind cetățeni ai Republicii Moldova.

Miniștrii au participat, miercuri, la ora 15.00, la ședința offline a Guvernului, în aceeași zi în care au participat la întrunirea fracțiunii PD. Membrii Guvernului au păstrat distanța socială, nu toți au purtat, însă, măști și mănuși.

„La ședința fizică totul a fost organizat astfel ca oamenii să păstreze distanța socială și au fost prezenți în sală foarte puțini oameni, doar un șef de agenție în afară de miniștri și secretarul general, secretarul general adjunct și eu dintre consilieri”, a precizat Vitalie Dragancea.

În cadrul ședinței de ieri a Parlamentului, Dumitru Diacov a anunțat că deputatul PD Eugeniu Nichiforciuc a fost diagnosticat cu noul tip de coronavirus și că acum o zi, acesta ar fi contactat atât cu colegii din fracțiune, cât și cu o parte dintre membrii Cabinetului de miniștri, în cadrul unei întruniri. În context, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că toți deputații, precum și angajații secretariatului Parlamentului vor fi supuși testării.

Mai mulți deputați din opoziție au solicitat excluderea fracțiunii PD din sala de ședințe a Legislativului, pentru a evita riscul răspândirii infecției. Președinta Parlamentului nu le-a acceptat demersurile.

La ședința de ieri a Parlamentului, au participat și unii miniștri, care au prezentat proiecte de legi de la tribuna centrală, scoțând masca de pe față, după cum se vede din imaginile video.


Pub