Arest pentru 30 de zile, pe numele lui Vlad Plahotniuc. Câți ani de închisoare riscă fostul lider al PD

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis astăzi un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, în lipsa acestuia, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Calcularea termenului se va face începând cu momentul reținerii fostului lider al PD, care este vizat într-un nou dosar penal, privind frauda bancară.

Demersul de arestare a lui Vlad Plahotniuc a urmat învinuirii înaintate de către PCCOCS, la data de 18 mai 2020. Învinuitul nu a dat curs invitației, după ce a fost citat la domiciliu, așa cum s-ar afla în afara țării, potrivit materialelor dosarului. Ulterior, dacă mandatul de arestare va fi contestat la Curtea de Apel Chișinău, iar aplicarea acestei măsuri preventive va fi menținută de către judecători, urmează a fi examinată necesitatea anunțării lui în căutare internațională.

Amintim, punerea sub învinuire a cetățeanului vizează episodul la care Procurorul General s-a referit în briefingul de presă din 18 mai 2020, cu privire la care au fost înaintate pe trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal. Potrivit legii, două din aceste infracțiuni fac parte din categoria celor deosebit de grave, pentru care învinuitul riscă pedeapsa cu închisoarea, pentru un termen de până la 15 ani.

Luni, șeful Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo, a anunțat într-un briefing de presă că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, prin intermediul grupului Șor, iar în privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal. Potrivit legii, două din aceste infracțiuni fac parte din categoria celor deosebit de grave, pentru care învinuitul riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 15 ani.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a mai anunțat că instituția va solicita extrădarea imediată a lui Plahotniuc din SUA, pentru a fi tras la răspundere în Moldova.


Pub