(video) Deputata Marina Tauber, la protest la Cahul, în timp ce trebuia să fie în autoizolare la domiciliu

Deși toți deputații ar trebui să se afle, de astăzi, în autoizolare la domiciliu, după ce ieri au participat la ședința Parlamentului, alături de fracțiunea PD, în cadrul căreia a fost înregistrat un caz de infectare cu Covid-19, parlamentara Marina Tauber a plecat astăzi la Cahul, pentru a participa la ședința Curții de Apel, unde urma să aibă loc ședința de judecată în dosarul inițiat pe numele lui Ilan Șor.

Pentru astăzi a fost programată o nouă ședință în dosarul liderului Partidului Șor, Ilan Șor. Aceasta a fost anulată, însă, pentru că Marina Tauber a intrat în sala de ședințe și a insistat ca instanța să se expună public, și nu cu ușile închise. În semn de protest, magistrații au părăsit sala.

Parlamentara a intrat în incinta Curții de Apel Cahul fără a purta mască, deși ieri a participat la ședința Parlamentului, alături de deputați din cadrul Partidului Democrat, care au anunțat că unul dintre colegii lor de fracțiune, Eugeniu Nichiforciuc, a fost testat pozitiv la coronavirus.

În aceste clipe, Marina Tauber participă la un protest la Cahul, în susținerea șefului de partid, cerând „un proces echitabil”, alături de mai mulți protestatari care au venit la eveniment cu pancarte și scandează „demisia lui Igor Dodon”.

În replică, fracțiunea Partidului Șor menționează că a cerut încă la ședința de ieri a Parlamentului ca deputații PD care au intrat în contact cu Eugeniu Nichiforciuc să respecte regimul de autoizolare.

„Conducerea Parlamentului nu a considerat această acțiune drept una necesară, sugerând astfel că nu există niciun pericol. O știe orice medic, chiar și infecționistul-șef Igor Dodon că trebuie să stea în autoizolare cei care au intrat în contact direct cu persoana bolnavă. Nici Marina Tauber, nici alt deputat al Partidului Șor nu a avut astfel de contacte nici cu Eugeniu Nichiforciuc, nici cu oricare alt deputat din PD. Ar trebui să stea în izolare cei de la PD și PSRM. Deputații Partidului Politic Șor consideră important să-și îndeplinească obligațiile în fața alegătorilor și să rezolve problemele cu care se confruntă oamenii”, se menționează în comunicatul formațiunii politice.

La protest este prezent și consilierul Consiliului Municipal Chișinău din partea formațiunii Șor, Valeri Klimenko. Acesta la fel a vorbit în fața protestatarilor, fără a purta mască.

Valeri Klimenko, la protestul în fața Curții de Apel Cahul / Sursa:captura foto privesc.eu

La 16 septembrie 2019, deputații au votat pentru ridicarea imunității deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova. Procurorul general a solicitat acest fapt în baza dosarului fraudei bancară.

Astfel, Marina Tauber poate fi trasă la răspundere pentru nerespectarea regimului de autoizolare, la fel cum au fost amendați și alți cetățeni. Amenda în aceste cazuri constituie peste 20 de mii de lei.

Astăzi, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a semnat o dispoziție privind stabilirea regimului de autoizolare pentru toți deputații, începând cu ziua de astăzi, până în momentul în care aleșii poporului vor fi testați și vor primi rezultatele probelor la coronavirus.

În cadrul ședinței de ieri a Parlamentului, Dumitru Diacov a anunțat că deputatul PD Eugeniu Nichiforciuc a fost diagnosticat cu noul tip de coronavirus și că acum o zi, acesta ar fi contactat atât cu colegii din fracțiune, cât și cu o parte dintre membrii Cabinetului de miniștri, în cadrul unei întruniri. În context, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că toți deputații, precum și angajații secretariatului Parlamentului vor fi supuși testării.

Mai mulți deputați din opoziție au solicitat excluderea fracțiunii PD din sala de ședințe a Legislativului, pentru a evita riscul răspândirii infecției. Președinta Parlamentului nu le-a acceptat demersurile.

La ședința de ieri a Parlamentului, au participat și unii miniștri, care au prezentat proiecte de legi de la tribuna centrală, scoțând masca de pe față, după cum se vede din imaginile video.


Pub