„Nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic”. Tomac propune ca Ion Chicu să fie lipsit de cetățenia română

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a reacționat la atacurile prim-ministrului Ion Chicu adresate europarlamentarului Siegfried Mureșan, dar și la adresa României. Tomac este de părere că autoritățile române ar trebui să-i retragă acestuia cetățenia română.

Foto: propolitica.ro

„După atacurile de astăzi ale premierului moldovean Chicu la adresa României și a Uniunii Europene, cred că răspunsul nostru prompt trebuie să fie retragerea cetățeniei române. Nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic la Chișinău.” a transmis europarlamentarul.

În opinia sa, limbajul folosit la adresa unui lider PPE „arată cât de mult le place unor politicieni din R. Moldova statutul de slugă.”

„Aici nu este vorba doar de un atac la adresa lui Siegfried Mureșan, ci despre modul absolut abject în care un exponent al Federației Ruse atacă România și Uniunea Europeană.”, a conchis Tomac.

Amintim că astăzi, 22 mai 2020, premierul Ion Chicu a adresat un mesaj acid europarlamentarului român Siegfried Mureșan, care a stârnit numeroase critici. S-a întâmplat la câteva ore după ce scria că „cel mai important obiectiv al său este unirea cu Uniunea Europeană.”

Șeful Executivului, nemulțumit de remarcile lui Mureșan precum că Guvernul actual eșuează în gestionarea crizei Covid-19, așa cum a eșuat și în implementarea reformelor, l-a atacat dur pe șeful delegației Parlamentului European la Comitetul de Asociere UE-Moldova, pe care l-a numit „ratat”

„Stau și mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi. Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni…”, a scris șeful Guvernului.

Mai mult, Chicu a menționat în mesajul său și faptul că România ar geme de cea mai mare corupție în Europa și că nici acolo, criza generată de Covid-19 nu ar fi gestionată cu succes. „Numai în județul Suceava jumătate din numărul de bolnavi Covid-19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal”, a mai scris Chicu pe Facebook.

Anterior, Siegfried Mureșan a formulat o declarație comună cu președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, Andrius Kubilius, în care a condamnat mesajele denigratoare ale actualei guvernări de la Chișinău la adresa Uniunii Europene, care, în opinia oficialilor, ar încerca să pună pe seama UE eșecurile proprii.

Europarlamentarii s-au declarat îngrijorați de evoluțiile recente din Republica Moldova. „În ciuda faptului că UE este cel mai mare susținător al ajutorului acordat Moldovei, campaniile de propagandă și dezinformare continuă prezintă o imagine distorsionată și nerealistă. Atacurile constante ale președintelui Dodon și o serie de mesaje disprețuitoare și denigratoare împotriva UE la televiziunea publică și în mass-media nu ajută moldovenii și nici nu îmbunătățesc relațiile UE-Moldova”, spuneau deputații europeni.


Pub