22 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: 143 cazuri noi de infecție. Bilanțul deceselor ajunge la 237

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

 143 cazuri noi de infecție cu COVID-19

Astăzi în Republica Moldova au fost confirmate 143 cazuri noi de infecție cu COVID-19, în urma procesării a 1 217 de teste. Dintre acestea, 1 028 sunt primare, iar 189 repetate. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 6 847 de cazuri.

Din numărul total de cazuri de astăzi, 15 sunt lucrători medicali: medici – 5, asistenți medicali – 8, personal auxiliar – 2.

Alte 280 persoane au fost tratate de COVID-19. Bilanțul persoanelor vindecate a ajuns la 3 369.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat alte trei decese din cauza COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 47 ani din Chișinău și două femei – una de 58 ani din Chișinău și alta de 76 ani din Soroca. Astfel, numărul deceselor a urcat la 237 de persoane.

Expert: Carantina a prăbușit piața auto din R.Moldova

Expertul economic Veaceslav Ioniță arată, într-o postare pe Facebook, că după o analiză a constatat că piața autode la noi  s-a prăbușit aproape de două ori în cele două luni de carantină martie-aprilie. Dacă anul trecut în această perioadă au fost înregistrate 5 080 automobile, atunci în acest an numărul lor a scăzut până la 2 800 automobile.

Vânzările oficiale doar în luna martie s-au redus cu 320 milioane lei sau peste 50%. De la 910 milioane lei în martie 2019 la doar 590 milioane lei în martie 2020. „Pentru luna aprilie estimăm că vănzările oficiale s-au redus cu cel puțin 350 milioane lei, ceea ce cumulativ avem aproximativ 700 milioane lei reducere de vânzări oficiale în perioada de carantină”, a menționat expertul.

Deputații moldoveni, în regim de autoizolare

Deputații intră în regim de autoizolare. Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a semnat, astăzi, dispoziția cu privire la stabilirea regimului de autoizolare la domiciliu a deputaților în Parlamentului de legislatura a X-a. Acesta va dura din 22 mai 2020 până la prezentarea rezultatelor negative a testului la COVID -19.

Potrivit documentului, deputații în Parlament sunt obligați să asigure respectarea regimului de autoizolare sub propria răspundere și să prezinte rezultatele testelor efectuate.

Decizia vine după ce deputatul Eugen Nichiforciuc a fost depistat pozitiv la coronavirus, potrivit declarației făcute în plenul Parlamentului de către Dumitru Diacov, președintele fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Testarea deputaților urmează a fi efectuată din resursele personale.

Polonia a donat 37 de concetratoare de oxigen portabile spitalelor din Moldova

Polonia a donat 37 de concentratoare de oxigen în valoare de 23 500 de euro pentru spitalele din  R. Moldova.  Ajutorul umanitar, acordat prin intermediul  Solidarity Fund PL, include 10 concentratoare de oxigen portabile cu o capacitate de 10 litri și 25 concentratoare de oxigen portabile cu o capacitate de 5 litri. Aparatele medicale vor fi distribuite instituțiilor medicale: SCBI  „T. Ciorba”, Clinica ,,E. Coțaga”, Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Muncipal de Boli Contagioase pentru Copii, Maternitatea Municipală Nr. 2 , spitale rational: Anenii-Noi,  Basarabeasca, Briceni,  Cahul, Căușeni „Ana și Alexandru”, Călărași, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Comrat „Isaac Gurfinchel”, Criuleni, Drochia „Nicolae Testemițanu”, Dondușeni, Glodeni, Fălești, Floresti,  Edineț, Leova, Ocnița,  Orhei, Nisporeni, Ungheni, Sîngerei, Ștefan Vodă, Rezina, Rîșcani, Soroca „A. Prisăcari”, Taraclia.

Totodată, alte 2 concentratoare de oxigen portabile vor fi distribuite în Transnistria. Valoarea totală a lotului de donație este de 23,5 mii euro. Republica Moldova a mai beneficiat de un lot de donații din partea Republicii Polonia, prin intermediul Fundației Solidarnosci Miedzynarodowej. Acesta conținea: echipamente de protecție, măști de protecție, soluții dezinfectante, care au fost repartizate în spitalele republicane, municipale și raionale din țară.

A crescut numărul cazurilor noi de infecție cu COVID-19 în raport cu săptămâna trecută

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că vârsta medie a bolnavilor cu infecția COVID-19 este de 47,5 de ani. Rata de contagiozitate este de 1,38. Cel mai mult sunt afectate femeile, acestea constituind 59 la sută din numărul pacienților. Perioada de incubație este de 5-6 zile. În 60 la sută dintre cazuri este vorba despre pacienți din mediul urban.

Astfel, numărul total de cazuri de COVID-19 a ajuns la 6704 de persoane. Dintre acestea 3369 persoane s-au vindecat. Cazuri active sunt 3301. Potrivit datelor oficiale, 266 de persoane sunt în stare gravă.

Până în prezent au fost înregistrate 234 de cazuri de deces. Vârsta medie a persoanelor decedate este de 66 de ani, iar 98,6 dintre ele aveau cel puțin o comorbiditate.

Totodată, reprezentantul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Alexei Ceban, a anuțat că numărul cazurilor noi de infecție cu COVID-19 a crescut în această săptămână cu 28 la sută comparativ cu săptămâna trecută.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.