vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeProtecția viței de vie cu Zorvec™ Vinabria™

Protecția viței de vie cu Zorvec™ Vinabria™

Recomandate

Conform prognozelor meteo, în perioada imediat următoare vom avea perioade cu precipitații local însemnate cantitativ. Temperatura aerului va fi apropiată de media multianuală, respectiv temperaturi maxime între 20-26°C și minime de 10-12°C.

Plecând de la aceste informații ce privesc factorul climatic, observăm că acest val de instabilitate atmosferică se suprapune pe cea mai importantă perioadă de formare și dezvoltare a viței de vie, BBCH 61-începutul înfloritului, atunci când sensibilitatea organelor vegetative ale butucilor este foarte sensibilă.

Pentru producerea infecției primare sunt necesare: 10°C temperatura minimă a aerului măsurată dimineața, 10 mm de ploaie căzută în ultimele 24-48 de ore și 10 cm lungimea lăstarului. Atunci când ”Regula de 30” este îndeplinită, oosporii au capacitatea de germinare, emițând zoospori responsabili de producerea infecțiilor primare.

În perioada de incubație întâlnim și primele semne de pe aparatul vegetativ. ca urmare a descompunerii țesuturilor foliare, luând aspect pe partea superioară a frunzei de „pete undelemnii”.

La sfârșitul perioadei de incubație (temperatura de 24°C duce la o perioadă de incubație de doar 4 zile) dacă timp de 4 ore nocturne avem umiditatea relativă a aerului peste 92%, iar temperatura medie depășeste 13°C, pe dosul „petelor undelemnii” apare puful micelian albicios sub formă de conidii cu conidiofori. Ciuperca fiind policiclică, în cursul anilor ploioși, poate produce între 50-60 de infecții secundare.

Pentru combaterea manei viței de vie, produsă de către ciuperca Plasmopara viticola, vă recomandăm cel mai nou și eficient fungicid, Zorvec™ Vinabria™.

Zorvec™ Vinabria™ are efecte multiple asupra ciclului de viață al agentului patogen (acțiune preventivă, curativă, eradicantă și antisporulantă), având o eficacitate sporită de lungă durată. De asemenea, acesta protejează frunzele tratate pe măsură ce cresc și se dezvoltă, inclusiv frunzele nou formate.

Zorvec™ Vinabria™ este absorbit rapid în interiorul stratului ceros epicuticular al plantei, în mai puțin de o oră de la aplicare, oferind o rezistență mai mare la spălare. Pentru acest motiv, chiar și în situația în care apar precipitații imediat după aplicarea produsului Zorvec™ Vinabria™, nu este necesară repetarea tratamentului.

 Zorvec™ Vinabria™ este o combinație de două substanțe active, Oxathiapiprolin și Folpet, cu o activitate biologică remarcabilă împotriva patogenilor, cu o excelentă activitate translaminară și sistemică acropetală. Oxathiapiprolin aparţine clasei chimice Piperidinil Triazol Izoxazoline și este prima substanţă activă, din aceasta grupă nouă, care combină acţiunea biochimică și genetică, pentru a controla ciclul de viață al agenților patogeni.

Recomandăm administrarea Zorvec™ Vinabria™ preventiv, în bloc de 2 aplicări consecutive, efectuate la interval de 10 zile, primul tratament la începutul înfloritului (BBCH 61), urmat de al 2-lea tratament la sfârșitul înfloritului (BBCH 69).

Avantaje

  • Noul standard în combaterea eficientă a manei viței-de-vie.
  • Protecție de lungă durată, inclusiv protecția lăstarilor noi.
  • Control fiabil, chiar și în condiții de mediu dificile, exclude repetarea tratamentului în caz de ploaie.
  • Rezistența la spălare.
  • Aplicat preventiv => 2 aplicări succesive la interval de 10 zile.
  • Timp de pauză, 14 zile.
  • Management de încredere al rezistenței, performanța produsului este păstrată pe termen lung.
  • Protejează calitățile strugurilor și vinului, fără să influențeze procesele de maturare sau fermentare.

Ing. Alfred Ștefan, KAM Specialty Crops Corteva Agriscience, România și Moldova

Corteva Agriscience
Corteva Agriscience
Corteva Agriscience combină experiențele unor companii cunoscute, precum DuPont Pioneer, DuPont Crop Protection și Dow AgroSciences.

Citește și ›

Advertoriale