(video) Ședința CC: Magistrații vor publica decizia motivată pe modificările la Legea Procuraturii

13:00 Deliberările au durat mai bine de o oră, iar judecătorii au anunțat că o parte dintre articolele menționate în sesizare au fost respinse ca inadmisibile, iar altele au fost admise. Decizia motivată și explicită va fi făcută publică în scurt timp.

12:00 Magistrații au intrat în deliberări. Aceștia vor pronunța decizia peste 30 de minute.

Foto: UNIMEDIA

11:58 Reprezentantul Guvernului spune că modificările la Legea Procuraturii nu contravin normelor constituționale, iar în urma acestora avem un Procuror General independent și integru.

Sergiu Sîrbu: Ați spus că acel concurs a fost legal, transparent, iar sesizarea trebuie respinsă. Unde în sesizare se face referire la modul de organizare a concursului?

Reprezentantul Guvernului: A fost o remarcă la general, nu în baza sesizării.

11:52 Sergiu Sîrbu: „Care sunt efectele decizie fostului Procuror General interimar, de exemplu a solicitat ridicarea imunității unor deputați?”

Reprezentantul Parlamentului: „Nu cunosc despre acest lucru. Nu am urmărit aceste solicitări ale procurorului interimar”

11:49 Magistratul Serghei Țurcanu: „7 procurori și 8, care nu sunt procurori în componența CSP, poate asigura echilibru și protecție de de ingerințe politice?”

Reprezentantul Parlamentului: „După cum am menționat și nu e opinia doar a noastră, asta și asigură acest echilibru și-i protejează de influențe”.

11:44 Reprezentantul Parlamentului este emoționat la tribuna CC: Comisia de la Veneția a stabilit, în toamna anului 2019, că implicarea unor experți, cum este comisia de la Ministerului Justiției, nu poate afecta negativ procesul, iar Constituția nu stabilește expres o modalitate de desemnare a Procurorului General, motiv pentru care modificările operate nu contravin prevederilor acesteia.

11:41 Reprezentantul Parlamentului: Noile norme nu sfidează independența instituției vizate, ci din contra o fortifică, iar CSP-ului îi aparține, oricum, decizia finală.

11:36 La tribună a ieșit reprezentantul Parlamentului la CC. „Numai Parlamentul este în măsură să decidă asupra propriilor modalități de activitate, exclusiv în limitele normelor Legii Supreme. Observăm că criticile aduse activității de legiferare nu sunt funamendate, întrucât acestea nu devizază de la normele Constituției”.

11:35 Sergiu Sîrbu și-a încheiat pledoaria, afirmând că un eventual concurs de desemnare a Procurorului General organizat de către CSP, fără implicarea Executivului, ar oferi independență mai mare instituției de urmărire penală.

11:11 Sergiu Sîrbu afirmă că prin constituirea comisiei de preselectare a candidaților la funcția de Procuror General a rupt din competențele constituționale ale Consiliului Superior al Procurorilor. „CSP urmează să aleagă un candidat doar din 2, maxim 3 propuși de către comisia de la Ministerul Justiției, fiind transformat astfel într-un serviciu de curieri”, crede Sîrbu.

(update 10:40) Deputatul Sergiu Sîrbu prezintă motivarea și obiectul sesizării. Acesta a trecut în revistă modul în care a fost luată decizia de schimbare a legii privind concursul de numire a Procurorului General.

(update 10:37) Cererea lui Sergiu Sîrbu a fost admisă, astfel, Vladimir Țurcan a fost recuzat.

(update 10:15) Judecătorii au intrat în deliberări pentru a decide recuzarea lui Vladimir Țurcan.

(update 10:10) Deputatul Sergiu Sîrbu a cerut recuzarea judecătorului Vladimir Țurcan.

(10:00) Curtea Constituțională analizează sesizarea depusă în septembrie anul trecut de un grup de deputați din partea PD, cu privire la desfășurarea concursului pentru funcția de Procuror Genera. Ieri, președintele fracțiunii parlamentare PD, Dumitru Diacov, a declarat pentru UNIMEDIA că va depune un demers prin care va solicita retragerea sesizării. Luând în considerare faptul că o parte din semnatari au ieșit din fracțiunea Partidului Democrat, restul semnatarilor nu sunt pentru retragerea sesizării.

De precizat că autorii sesizării afirmă că orice decizie va lua CC, aceasta nu va avea efect retroactiv și se va răsfrânge doar pe viitor.

UNIMEDIA transmite live.


Pub