(video) Procurorul General rămâne în funcție, chiar dacă CC a declarat neconstituțională crearea comisiei de preselectare a candidaților

Chiar dacă astăzi magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituționale unele prevederi din Legea Procuraturii, în special crearea filtrului adăugător de la Ministerul Justiției, de preselectare a candidaților la funcția de Procuror General, președinta CC spune că actualul Procuror General rămâne în funcție și nu este afectat de decizie.

Foto: UNIMEDIA

„Curtea a menționat viziunea Comisiei de la Veneția, potrivit căreia Constituția abilitează Parlamentul să definească, printr-o lege, procedurile generale care trebuie urmate de Consiliul Superior al Procurorilor. Pe de altă parte, Consiliul Superior al Procurorilor are un rol constituțional care nu trebuie uzurpat de către Parlament – este rolul formării unei liste și al selectării unui candidat care să-i fie propus Președintelui Republicii pentru numire. Legislatorul ar trebui să nu-și depășească competența de legiferare pentru a împiedica Consiliul Superior al Procurorilor să-și exercite mandatul constituțional.

Curtea a considerat că implicarea Comisiei instituite de Ministerul Justiției în procesul de numire în funcție a Procurorului General în modul stabilit de articolul 17 din Legea cu privire la Procuratură contravine articolului 125 din Constituție”, a explicat, într-un briefing de presă, președinta CC, Domnica Manole.

„Decizia nu afectează procedurile deja desfășurate pentru numirea Procurorului General în funcție.

Mandatul Procurorului General actual nu este afectat în vreun fel.

Din contra, odată cu pronunțarea acestei hotărâri, Procuratura devine mai protejată în independența sa și în imparțialitatea sa față de eventualele influențe din partea Executivului. Nu o comisie a Executivului este cea care va stabili cu titlu obligatoriu candidaturile pentru funcția de Procuror General și nu o comisie a Executivului va fi cea care îl va putea demite pe Procurorul General”, a mai spus Manole.

Amintim că astăzi, 21 mai 2020, Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea depusă de unii deputați PD împotriva modificărilor la Legea Procuraturii, operate în toamna lui 2019 de coaliția de guvernare de atunci, formată din PSRM și Blocul ACUM, în baza cărora a fost organizat concursul de desemnare a Procurorului General. Astfel, modificările care au creat filtrul de la Ministerul Justiției au fost declarate neconstituționale, însă acest lucru nu-l vor afecta pe procurorul deja ales, Alexandr Stoianoglo, susțin magistrații CC.


Pub