Un medic de 71 de ani, bolnav de Covid-19, externat din terapie intensivă unde a stat 8 zile intubat și 15 zile la ventilație pulmonară

Un medic în vârstă de 71 de ani a fost externat din Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” după ce s-a infectat cu Covid-19, iar complicațiile noului coronavirus l-au făcut să lupte pentru viață. Reprezentanții spitalului spun că bolnavul a fost internat cu complicații grave provocate de Covid-19, precum pneumonie totală bilaterală, insuficiență respiratorie de gradul III pe fundalul multiplelor concomitențe patologice.

Foto: IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”/facebook

De asemenea, pacientul are în anamneză 3 infarcte miocardice, fiind supus și intervenției chirurgicale pentru o patologie gravă cerebrală.

Bolnavul de Covid-19 a fost transferat în condiții de reanimobil din spitalul Raional Drochia în Clinica ATI Secția Terapie Intensivă Nr.2 (șef. Secție Dinu Condrea) a IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, fiind în stare de comă hipoxică, gr.II. În cadrul TI Nr.2.

În aceste considerente pacientului i-a fost aplicat un spectru larg de măsuri de terapie intensivă cu elemente de resuscitare: timp de 15 zile acesta s-a aflat la ventilație artificială a plămânilor, inclusiv 8 zile prin intubare. Bărbatului i s-au aplicat multiple transfuzii de plasmă convalescentă și antistafilococică.

„Țin minte că am fost intubat. De două sau trei ori, nu îmi amintesc asta. Am o dorință enormă să plec acasă. Mulțumesc întregului colectiv al spitalului ( medici, asistente medicale, infirmiere) și îndeosebi echipe din TI Nr.2.”

Totodată pacientului i-au fost aplicate mai multe metode de terapie extracorporală (plasmafereză, izooncotică, izovolemică, etc) sub monitoringul funcțiilor vitale utilizând metode non-invazive și invazive.

Reprezentanții Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au precizat că bărbatul a fost externat și transferat la o altă instituție medicală, deoarece pacientul încă este pozitiv la coronavirus.

Amintim că potrivit Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în Republica Moldova sunt confirmate 1418 cazuri de infectare în rândul personalului din sistemul de sănătate, printre care: medici- 330, asistenţi medicali- 545, felceri- 73, farmacişti – 20, personal auxiliar- 450 persoane.

De la începutul pandemiei, în R. Moldova au decedat din cauza Covid-19 12 lucrători medicali: trei asistenți, opt medici și o felceră.

O doamnă din sistemul de asistență medicală urgentă prespitalicească, în vârstă de 79 de ani, internată la 19 martie, transferată la Spitalul Republican la 24 martie, a decedat pe 27 martie. Avea mai multe afecțiuni, diabet, insuficiență cardiacă.

Femeia, în vârstă de 66 de ani activa la SAMU Soroca în calitate de medic de urgență a decedat pe 3 aprilie.

Pe 5 aprilie, autoritățile anunță decesul medicului radiolog, Valeriu Pripa, care activa în cadrul clinicii private Repromed, în vârstă de 59 ani. Medicul a fost internat pe data de 28 martie la Spitalul Clinic Republican, în stare gravă, confirmat diagnosticul de Covid-19.

O asistentă medicală de la Spitalul Raional Fălești a fost răpusă de Covid-19, pe 16 aprilie. Femeia avea 68 de ani.

Pe 19 aprilie, autoritățile anunță decesul medicului Ivan Şiman, şeful secţiei chirurgie a SR Orhei, în vârstă de 68 ani. Aceasta a fost internat pe data de 7 aprilie, la Spitalul Clinic Republican. Pacientul suferea de mai multe boli cronice: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie mixtă.

O femeie de 65 ani din Soroca, angajată în cadrul Spitalului din Soroca în calitate de bufetieră, a murit de coronavirus pe 28 aprilie.

Pe 1 mai, autoritățile anunță decesul medicului traumatolog, Igor Cheptea, care activa în cadrul Spitalului Raional Florești. Medicul a fost un specialist valoros pentru întreg sistem medical. De-a lungul carierei sale a tratat mii de pacienți.

O felceră de la Substația de Asistență Medicală Urgentă Căușeni, s-a stins pe 6 mai din cauza noului coronavirus. Aceasta a fost internată iniţial la IMSP SCBI Toma Ciorbă cu infecție cu Covid-19 confirmată, ulterior, a fost transferată pe data de 16 aprilie 2020, la IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Pe 6 mai a fost înregistrat primul deces din sistemul medical din stânga Nistrului. Este vorba despre decesul medicului chirurg Acperov Ibraghim, în vârstă de 68 ani, care activa în cadrul Spitalului Republican din Tiraspol.

O asistenta medicală, Snejana Poștaru, care activa în în cadrul secției de anestezie și terapie intensivă a Spitalului Raional Cahul a decedat de Covid-19, la fel pe 6 mai.

Un medic chirurg de la Spitalul Raional din Ceadîr-Lunga, Ivan Șleahtițchi, s-a stins pe patul de spital pe 9 mai. Pe data de 1 mai curent, a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă, în stare foarte gravă, fiind transferat de la Spitalului Raional Comrat.

Un medic chirurg endoscopist în vârstă de 55 de ani, a fost răpus de noul tip de coronavirus pe data de 18 mai. Este vorba despre Igor Dorogoi care activa în cadrul Spitalului Clinic din Bălți. Acesta a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă, pe data de 26 aprilie, fiind transferat de la SCM Bălți.


Pub