Mărturia unui medic român, întors din misiunea de la Chișinău: „Venim acasă cu fantomele de acolo; A fost groaznic să văd spitale întregi goale pentru că medicii erau infectați”

„A fost groaznic să văd spitale întregi goale pentru că medicii erau infectați cu Covid-19”. Este mărturia unui tânăr medic ieșean, specialist în Terapie Intensivă la Spitalul „Sfântul Spiridon” din România, care a participat 15 zile la misiunea umanitară din Republica Moldova. Georgiana Matei a lucrat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, cel mai mare centru de politraumă, care a devenit spital Covid. Medicul a povestit că cel mai greu moment a fost atunci când a intrat la Terapie Intensivă și și-a văzut peste 45 de colegi aflați în stare foarte gravă.

Foto: republica.md

Medicul român spune că ne aflăm într-un „război mondial cu un dușman nevăzut” și are și un sfat pentru cei care cred că SARS-CoV-2 nu există: „Purtați mască pentru a-i proteja pe cei dragi, dar gândiți-vă și la noi! Nu vom rezista fără voi”, a declarat Matei în cadrul unui interviu pentru republica.ro.

„Ce am trăit acolo a lăsat răni adânci în sufletul meu. M-a convins. Este ca un război mondial cu un inamic nevăzut. Au fost momente grele să îmi văd colegii în suferință. Să văd spitale întregi goale, pentru că medicii infectați erau transportați la Chișinău din spitalele raionale. Spitalele raionale au rămas goale, iar pe pacienți nu avea cine să îi trateze, să îi examineze. Erau în jur de 46 de pacienți la Terapie Intensivă unde am lucrat noi, cei din Iași. Cei mai mulți erau cadre medicale. Mai erau și pacienți de la accidente rutiere sau boli pulmonare care aveau și COVID-19. În 15 zile nu am reușit să avem un procent mare de vindecați. I-am lăsat în tratament, dar cu o evoluție bună. Patru pacienți am pierdut, dar aveau și alte boli - neoplasme, leucemie. [...] Singura explicație pe care am primit-o a fost că nu erau pregătiți. Nu prea au beneficiat de materiale de protecție la începutul pandemiei când a fost infecția în masă a personalului medical din Republica Moldova. La început aveau foarte puține. Nu aveau combinezoane. Nu aveau echipamente maxime, ci doar ce era pe stoc. Ceea ce a făcut diferența. Mai târziu au văzut că, primind materiale de protecție, a scăzut numărul celor infectați”, a spus medicul român.

Georgiana Matei afirmă că medicii din Republica Moldova, pe partea medicală, erau suficienți de pregătiți. „Aveau circuite de Terapie Intensivă. Știau care e procedura. Era un protocol dintr-un spital din Grenoble. Nu ne-am dus să-i luminăm, să-i învățăm, ci să îi ajutăm. Să dăm o mână de ajutor. Nu au cadre medicale. Pe Terapie Intensivă erau aceleași protocoale, același tratament antiviral. Noi am crezut că vom lucra la UPU ca aici, asta e specialitatea noastră. Noi eram urgentiști și ni s-a solicitat ajutorul pe Terapie Intensivă. Erau două etaje cu 46 pacienți la Terapie Intensivă și cu doi medici pe etaj, au avut nevoie de ajutor acolo”.

Întrebată dacă a avut pacieți care i-a murit în brațe, doctorița a spus că nu în brațe, dar a avut pacienți care au pierdut lupta cu viața. „Chiar tineri. Toți aveau patologii asociate. Este cel mai urât lucru din meseria asta. Să nu poți salva o viață. Venim acasă cu fantomele de acolo. Acasă ne gândim ce am făcut bine, ce am fi putut să mai facem. În această știință a medicinei, din păcate, există minuni și există și lucruri rele care se pot întâmpla. Unii pierd lupta cu viața”, a precizat aceasta.

În urmă cu 2 săptămâni, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății a venit în Republica Moldova pentru a sprijini personalul medical din țara noastră în lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Aceștia au acordat, alături de colegii moldoveni, asistență medicală și îngrijire pacienților infectați și au instruit personalul medical din instituțiile din Bălți, Chișinău și Cahul.


Pub