• Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Documentul de planificare strategică și dezvoltare durabilă a municipiului Chișinău – Chișinău – oraș verde – Planificare Strategică a municipiului Chișinău a fost aprobat de CMC

Documentul de planificare strategică și dezvoltare durabilă a municipiului Chișinău – Chișinău – oraș verde – Planificare Strategică a municipiului Chișinău a fost aprobat de CMC

   4435

Consiliul municipal Chişinău a aprobat joi în ședință Documentul de planificare strategică și dezvoltare durabilă „Chișinău - oraș verde - Planificare Strategică a municipiului Chișinău". Proiectul a fost elaborat cu susținerea echipei de consultanți angajați de BERD, în perioada: august 2018 - decembrie 2019, fiind parte a Programului pentru Orașe Verzi  al BERD.

Planificarea strategică se bazează pe rezultate și analize privind calitatea mediului și a unui set de evaluări participative, desfășurate în 3 pași: evaluarea tehnică; prioritizarea din perspectiva părților interesate și evaluarea de ordin politic.

S-a consolidat o viziune pentru un oraș verde, curat și sigur, urmând ca administrația orașului și cultura să contribuie la progres.

Primarul general, Ion Ceban, a ținut să menționeze că prioritățile din Documentul de planificare strategică vor fi stabilite de municipalitate: de CMC și executiv, fie că se va decide curățarea lacurilor sau a râului Bâc; prin utilizarea resurselor financiare interne sau externe; pentru proiecte mai mici sau mai mari.

Viziunea generală care ghidează procesul Planificării Strategice este centrată pe oameni, pentru a le asigura un mediu sigur, rezistent și sănătos. Astfel, au fost stabilite obiective strategice și specifice pe domenii tematice, precum: management energetic, investiții, resurse de gestionare a deșeurilor, mobilitate, infrastructură verde-albastră, transport, urbanism etc.

Pentru fiecare obiectiv au fost prevăzute acțiuni, care sunt interdependente și se completează reciproc. În vederea realizării acestor acțiuni, municipalitatea urmează să creeze circumstanțe prielnice de punere în aplicare a obiectivelor prevăzute.

Odată cu aprobarea documentului, Primăria se angajează în atingerea anumitor obiective în anul curent, inclusiv crearea unui grup de lucru în scopul elaborării unui plan de parcurs pe termen lung și punerii în aplicare a prevederilor de bază a Documentului de planificare strategică.

Documentul de planificare strategică și dezvoltare durabilă „Chișinău - oraș verde - Planificare Strategică a municipiului Chișinău"