Nume
Parola
Vizualizări: 3497
În orașele Drochia, Fălești, Râșcani, Dondușeni și în alte șase localități din țară a fost instalat echipament modern de pompare a apei potabile
Bălți, 21 Mai 2020

În cadrul unui proiect european, în zece localități din țară a fost instalat echipament modern de pompare a apei, cu 30% mai eficient energetic, care îmbunătățește accesul populației la surse sigure de apă potabilă. Beneficiari sunt locuitorii din orașele Rezina, Drochia, Fălești, Râșcani, Hâncești, Dondușeni, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Anenii Noi, precum și satul Floreni, raionul Anenii Noi.

În total, au fost instalate 26 de pompe submersibile și 2 stații de ridicare a presiuni, echipament ce a fost achiziționat în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă pentru Cooperare și Dezvoltare.

Obiectivul proiectului a fost de a spori eficiența energetică a operatorilor ce prestează servicii AAC, întrucât ponderea înaltă a consumului de energie electrică în totalul costurilor și cheltuielilor necesare procesului tehnologic înfluențează asupra creșterii tarifului, devenind astfel o barieră în asigurarea accesului liber și echitabil la surse sigure de apă pentru populație.

Lucrările de instalare a pompelor au fost inițiate la începutul lunii mai 2020, concomitent cu instruirea personalul operatorilor serviciului AAC în ceea ce privește operarea, deservirea și repararea utilajelor și echipamentelor, fiindu-le prezentate procesele și procedurile de mentenanță a echipamentului. Fiecare specialist deține un certificat ce confirmă capacitatea acestora de operare și mentenanță a echipamentului instalat.

După finalizarea lucrărilor de instalare a echipamentului și transmiterea acestuia în proprietatea APL, va fi lansată o nouă fază de achiziționare a echipamentului pentru încă șapte locații.

Detalii:

Proiectul SDC-ADA „Consolidarea cadrului instituțional

în sectorul alimentarii cu apa și sanitație în Republica Moldova”

Tel.: (022) 204-513

madrm.gov.md