Descoperiri arheologice importante în raionul Leova

Descoperiri arheologice importante în raionul Leova

Trei situri arheologice de la sfârșitul epocii antice au fost descoperite în satul Hănăsenii Noi din raionul Leova. Săpăturile au început la începutul lunii curente, iar între timp specialiştii au găsit trei morminte şi mai multe obiecte de cult, anunță site-ul leova.org.

Unul dintre tumuli a fost descoperit la marginea localității, pe o porțiune de drum care urma să fie renovat.
Directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, susține că, deocamdată, nu se cunoaște perioada exactă din care datează descoperirile, însă, datorită urmelor de lut ars găsite, s-a făcut un calcul aproximativ al existenței acestora.
„Se vede clar că acest complex datează dintr-o perioadă mai târzie. Foarte probabil că reprezintă un sălaș al tătarilor, din perioada secolului 19”, a afirmat Vlad Vornic. Cele trei morminte descoperite de arheologi sunt rămășițe ale nomazilor medievali, au spus arheologii.
„Este vorba și de un mormânt, cu mare probabilitate datând din epoca bronzului. Este jefuit în vechime. S-au păstrat doar câteva oase ale unui schelet, printre care și craniul”, a relatat un participant la săpături.
În unul dintre aceste morminte cercetătorii au dat și de un vas de lut cu o vechime de peste 4500 de ani.
„Mai e aici un văscior cu tortițe și a venit momentul să îl scoatem din groapă. Un vas cu fundul plat, din epoca bronzului”, ne-a povestit directorul Agenției Arheologice.
O parte din obiectele descoperite au ajuns la Chișinău, pentru expertizare, iar săpăturile au continuat până la căderea precipitațiilor.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed