Protest la Guvern: Comercianții cer să fie redeschisă Piața Centrală. Consilierul premierului spune că de la 1 iunie activitatea lor ar putea fi reluată: Acum ne pregătim pentru deschidere

Mai mulți comercianți de la Piața Centrală au protestat în această dimineață în fața guvernului, solicitând să li se permită să revină la serviciu. Manifestanții au spus că nu au resurse pentru a se întreține, să își hrănească copii, dar și să își achite facturile, asta pentru că unicul ajutor care le-a fost oferit timp de 3 luni este cel de șomaj, care nu este suficient. În fața protestatarilor a ieșit consilierul premierului Vitalie Dragancea care a îndemnat oamenii să aibă răbdare, întrucât redeschiderea piețelor ar putea provoca un val mare de infectări cu Covid-19 în rândul locuitorilor, însă activitatea lor ar putea fi reluată de la 1 iunie, astfel că acum stabilesc regulile pentru deschidere.

Foto: facebook/IlianCasu

„Ei spun că ne-au dat ajutoare, 2700 de lei. În două luni de zile este imposibil de trăit. Aș vrea să vedem pe cei de sus dacă vor putea trăi cu așa bani. Au dat ajutor doar la patentari. Uitați-vă la magazinele mari, voi chiar nu vedeți câtă lume este acolo, dar de ce noi nu putem lucra. Nu mai avem situația când piața este plină de cumpărători, pentru că nu au ce să cumpere”, a spus una dintre protestatoare.

O altă manifestantă a spus că nu e corect ca piețile din alte raioane să fie deschise, iar cea din Chișinău să rămâna închisă, calificând decizia drept una discriminatorie.

„Eu ne tot spun că ne înțeleg că nouă ne este greu, dar nu ne dau nicio garanție. Tot spun luna viitoare deja de ceva timp”, a spus aceasta.

La scurt timp, consilierul prim-ministrului Vitalie Dragancea a venit să discute cu oamenii. Acesta a declarat că restricțiile vor fi scoase treptat și a îndemnat oamenii să aibă răbdare.

„Restricțiile au fost prelungite pentru a nu admite un val mare de infecții mare. Observați că acum, pas cu pas, dăm drumul înapoi la activități. Cel mai mult Guvernul suferă de la asta. Au scăzut încasările și iată crește tensiunea socială. Dacă o să permitem reluarea activităților, ne temem că o să avem un val care o să ne răstoarne. Știți cu toții ce sistem de sănătate avem. Din data de 1 iunie toate piețele și centrele comerciale își vor relua activitatea. Scopul nostru este să pregătim regulile pentru aceasta.Dumneavoastră credeți că Guvernului îi trebuiesc probleme? Haideți să ne pregătim de deschidere. Noi nu ne putem permite riscul să generăm valuri mari”, le-a spus Dragancea.

Potrivit deciziei Comisiei Extraordinară de Sănătate Publică piețile din Chișinău și Bălți rămân închise până pe 30 iunie.


Pub