Linkuri accesibilitate

Thriller politic moldovenesc – bătălia clanurilor


Starea de urgență s-a încheiat, s-a intrat într-o altă formă de „coexistență” cu virusul. În ultima săptămână s-au înregistrat aproape zilnic circa 200 de infectați, crește și numărul deceselor, inclusiv printre cadrele medicale. Statisticile făcute în țări cu populație aproximativ egală cu a Republicii Moldova ne arată clar că ne plasăm pe ultimul loc, avem cea mai gravă situație pandemică.

Un punct de vedere de Vitalie Ciobanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

Și întrucât Covidul nu vrea să ne slăbească, dau în clocot intrigile politice. În spațiul public a fost lansat un nou subiect fierbinte, din care nu lipsește omniprezentul Igor Dodon; o nouă secvență din thrillerul cu iz penal, care a precedat debarcarea Partidului Democrat de la guvernare, în iunie 2019, și fuga lui Plahotniuc din Republica Moldova. Distribuiți în rolurile principale sunt Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, secondați de Serghei Iaralov. Un act de corupție, se pare, pe care unul dintre foștii componenți ai binomului politic Plahotniuc - Dodon l-a filmat pe ascuns, din unghiuri diferite și cu sonor bun, care înregistrează reacțiile spontane și formulările savuroase ale protagoniștilor.

Din episoadele anterioare… (iată o formulă consacrată în lumea serialelor TV! ) ale acestui „film” mai lung, emblematic pentru politica profesată pe malurile Bâcului știm că la întâlnirea celor trei s-a discutat despre o posibilă guvernare PSRM-PD, după alegerile parlamentare din februarie 2019, și se căutau neapărat formule soft pentru „federalizare” și „autonomie foarte largă pentru Transnistria” – termeni șocanți pentru poporul nostru sensibil la nuanțe. De asemenea, știm că s-a vorbit și despre o eventuală vizită a lui Plahotniuc la Kremlin, mijlocită de Dodon, sub pavăza unor „garanții de securitate” oferite personal de Vladimir Putin.

Acele prime secvențe ale filmului „turnat” în iunie 2019 au fost difuzate de televiziunile lui Plahotniuc imediat după crearea coaliției PSRM-ACUM. „Trădarea” lui Dodon i-a luat prin surprindere pe democrați, fapt pentru care i-au aruncat peste gard niște curcani – simbolul vendetei inevitabile.

Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

După demiterea guvernului Maia Sandu, dar și până atunci, s-au făcut nenumărate afirmații că Igor Dodon s-a folosit de parteneriatul socialiștilor cu Blocul ACUM pentru a scăpa de Plahotniuc și a prelua el controlul asupra instituțiilor statului care, după fuga oligarhului, își căutau un nou stăpân – o nefastă tradiție moldovenească.

Noile probe video au fost livrate în spațiul public de către Iurie Reniță, parlamentar al fracțiunii DA, cel care a avut demersuri pe marginea „dosarului Bahamas”, legat de finanțarea ilicită a PSRM și a lui Dodon, un subiect ignorat până acum de procuratură. Secvențele pe care dl Reniță susține că le-a găsit pe un stick de memorie în lădița sa poștală de la Parlament ar face parte – speculează unii – din categoria „surprizelor” promise recent de Andrian Candu lui Igor Dodon.

De data aceasta, la întâlnirea dintre Plahotniuc, Dodon și Iaralov, derulată în decorul aceluiași hotel sau reședință privată, prezidentului i s-a adus o sacoșă cu un calendar tipărit pe fundal negru – familiară pentru lumea talciocurilor și piețelor moldovenești. Văzând sacoșa, Dodon exclamă: „Iar voi umblați cu culioașili!” (cu sacoșe adică, în argoul său). Tot Dodon îi spune lui Plahotniuc să-i dea punga respectivă lui Costea „și el mâine o să i-o dea lui Cornel, care luni are de dat salariile, pentru că eu mâine la 5 zbor”. După care Plahotniuc lasă punga în mâinile lui Iaralov, poruncindu-i, în rusă, să i-o dea lui Costea.

Sunt bani pentru întreținerea PSRM, a comentat Iurie Reniță la conferința de presă în cadrul căreia a prezentat secvențele video.

Deputatul Reniță, dar și alte voci din lumea politică, au cerut Procuraturii generale să se autosesizeze pe marginea acestui act de corupere la care aparent consimte șeful statului. De asemenea, fracțiunea parlamentară a Platformei DA a anunțat că va iniția procedura de suspendare a lui Dodon din funcție.

Prezidentul a avut o reacție destul de contradictorie în noul scandal declanșat. La început a declarat că imaginile video sunt trucate și montate într-un mod care să-l incrimineze. Apoi a pretins că în episodul cu pricina, ca și în precedentele, el, Igor Dodon, a interpretat o partitură provocatoare, a „mimat” o permeabilitate la tentativele lui Plahotniuc de a-l mitui. Totul pentru a înșela vigilența oligarhului față de gestul pe care i-l pregătea: alungarea de la putere. Să înțelegem că și replica „Iar voi umblați cu culioașili”, care sugerează că Dodon nu era la prima ofertă de acest fel din partea lui Plahotniuc, făcea parte și ea din scenariu?...

În acest context colcăind de zvonuri, dezvăluiri, acuzații și migrări de deputați dinspre coaliția PSRM-PD către grupurile Candu și Shor, a ieșit la rampă procurorul general. Au apărut noi dovezi în dosarul miliardului furat, a declarat Alexandru Stoianoglu, care demonstrează că Plahotniuc este beneficiarul a cel puțin 100 de milioane de dolari din banii sustrași din sistemul bancar național. Pe temeiul noilor fapte, procuratura va cere Statelor Unite extrădarea lui Plahotniuc.

Ultimele „încăierări” pe scena politică impun partidelor proeuropene de opoziție, PAS și Platforma DA, o atitudine prudentă, le testează capacitatea de a nu se lăsa antrenate în acest „război al rozelor”. Adversarii politici de azi, PSRM și gruparea lui Plahotniuc, au fost parteneri armonioși – să ne amintim: aburcarea lui Dodon în fotoliul de președinte cu sprijinul lui Plahotniuc și al PD-ului, adoptarea unor legi antidemocratice (votul mixt, legea cetățeniei prin investiții ș.a.), demiterea guvernului Sandu și investirea solidară a cabinetului Chicu… Cât de relevantă este lupta de azi dintre clanuri odinioară „prietene” pentru șansele de relansare democratică a Republicii Moldova?

Avem nevoie, în mod cert, de un guvern care să lupte mai eficient cu pandemia, să redreseze economia, să repună pe picioare statul de drept, să reînnoade relațiile cu instituțiile europene, să aibă un comportament cu adevărat frățesc și sincer în raport cu România. Vom avea alegeri prezidențiale și, cine știe, ar putea interveni și cele anticipate cu enorma lor miză. Cum să blochezi elanul socialiștilor fără a-l readuce la putere pe Plahotniuc? Iată o întrebare cu un răspuns aproape imposibil.

Și o ultimă remarcă. În noianul revelațiilor din aceste zile un personaj a scăpat cumva atenției generale, eclipsat de „vedetele” Plahotniuc și Dodon. L-am numit pe Iaralov. Nici comentatorii, nici organele de drept nu l-au băgat în seamă. Iaralov – martorul tăcut. Omul despre care chiar fruntașii PD afirmă că nu a lipsit de la dezbaterea niciuneia dintre deciziile importante care s-au luat la partid.

Consilier de taină al oligarhului, acest personaj rămâne învăluit în mister (necunoscut, înțelegem, este și locul aflării sale în acest moment). Nu se știe dacă Iaralov se face sau nu vinovat de anumite infracțiuni, însă trebuie să cunoască multe despre infracțiunile altora. Doar că nimeni nu-l întreabă. Se vede și în cel mai recent episod al thrillerului care agită scena politică de la Chișinău cum el, Iaralov, strânge sub braț punga neagră („culiocul”) cu banii dați de Plahotniuc pentru a-i fi dați lui Costea (probabil, Botnari, zis și „Borsetka”), care trebuie să i-i dea lui Cornel (probabil, Furculiță), care luni are de dat salariile...

„A da”. Verbul „a da”. Eu îți dau ție ca să-mi dai și tu mie. Circuitul banilor în politica moldovenească.

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG