„Air Moldova” declară că politicul îi influențează activitatea economică

„Air Moldova” a fost implicată, fără să vrea, într-un scandal politico-economic, care s-a acutizat în ultimele zile, legat de intenția autorităților statului de a declara insolvabilitatea companiei concesionare a Aeroportului Chișinău, „Avia Invest”. „Air Moldova” a anunțat marți că mijloacele sale financiare au fost blocate nemotivat de o bancă comercială în legătură cu scandalul „Avia Invest”.

Foto: UNIMEDIA

„Compania Air Moldova constată cu regret și îngrijorare o influență tot mai mare a politicului în activitatea businessului în Republica Moldova și interferențe nepermise ale statului în relațiile contractuale dintre agenții economici privați”, se arată în comunicatul companiei.

„Air Moldova” precizează că a împrumutat de la o bancă internațională 2 milioane de euro ca să achite obligațiunile sale contractuale, inclusiv o datorie față de „Avia Invest”, dar banii au fost blocați ilegal în bancă. „Deși se confruntă cu o situație extrem de complicate, la fel ca sectorul avia din întreaga lume din cauza pandemiei, iar perspectivele rămân a fi sumbre, „Air Moldova”, ca o companie responsabilă încearcă să-și îndeplinească toate obligațiunile față de partenerii săi. În acest context, administrația „Air Moldova” a decis să contracteze un credit de la o bancă de peste hotare pentru a achita pentru serviciile pe care le-a primit.

Printre creditorii Air Moldova este și compania „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău. Astfel, o sumă de 2.000.000 de euro a fost transferat pe contul bancar al companiei de la Moldova Agroindbank. Banca însă a blocat banii, fără a prezenta un motiv legal plauzibil, iar motivele invocate sunt absolut neîntemeiate din punct de vedere juridic, ceea ce ne permite să afirmăm că este vorba de un abuz”, se arată în comunicat.

„Air Moldova” constată că s-a pomenit în aceeași situație ca și „Avia Invest”, care, de asemenea, a anunțat despre faptul că îi este blocată o sumă de aproape două milioane de euro într-o altă bancă comercială. Compania consideră că în spatele blocării banilor de pe contul său stau interese politice, mai ales că autoritățile au declarat deschis că examinează toate scenariile pentru a rezilia contractul de concesionare a Aeroportului.

„Având în vedere că destinația creditului contractat, cel de stingere a datoriilor, inclusiv față de „Avia Invest”, luând în calcul declarațiile recente privind intenția autorităților de a întoarce cu orice preț Aeroportul Chișinău în proprietatea statului, considerăm că blocarea celor 2 000 000 de euro de către BC „Moldova Agroindbank” a fost regizată. Scopul autorităților este să falimenteze în mod abuziv și artificial Avia Invest, pentru a-și atinge scopurile”, se mai menționează în comunicat.

Potrivit comunicatului, Consilul de Administrație al „Air Moldova” condamnă vehement acțiunile iresponsabile ale politicului asupra activității de întreprinzător și își exprimă îngrijorarea subordonării de către politic a structurilor de forță, care având menirea de a proteja investitorii, dimpotrivă creează artificial obstacole în activitatea operațională a agenților economici.

„Air Moldova” a chemat subiecții implicați în „fărădelegile comise” să înceteze acțiunile ilegale și să-și orienteze eforturile spre rezolvarea problemelor economice ale țării. Compania solicită autorităților să nu blocheze tranzacțiile sale financiare, care, au ca scop stingerea unei datorii, bani, care, într-un final, vor ajunge la bugetul de stat.

Amintim că, ieri, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău a anunțat că a atacat Guvernul RM la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm și cere despăgubiri de 885 de milioane de euro.


Pub