Ion Chicu: Nu am idee ce legături au „Air Moldova” și „Avia Invest”. Compania concesionară are datorii și nu le achită

După ce compania „Air Moldova” a acuzat guvernarea că i-ar fi blocat „regizat” aproape 2 milioane de euro și că a fost atrasă în „scandalul politico-economic” dintre stat și „Avia Invest”, premierul a reacționat și a spus că nu știe despre relațiile dintre cele două companii și nici despre blocarea conturilor.

Foto: UNIMEDIA

„Nu a fost niciun blocaj. Eu nu știu ce relație are „Avia invest” cu „Air Moldova” și cu mulți debitori și creditori. Că sunt blocate conturile eu prima dată aud”, a declarat șeful Executivului.

Chicu a menționat faptul că executorul judecătoresc a blocat contul „Avia Invest” la cererea Guvernului la 30 aprilie, pentru neachitarea datoriilor. Asta înseamnă că banii care intră în contul Avia Invest vin întâi spre noi, spre datoriile față de noi și apoi mai departe ei lucrează.”

Ce ține de datoriile companiei „Avia Invest”, Chicu a menționat faptul că investitorul a respectat doar prima etapă de investiții. Mai departe, „nu au achitat nici taxele la stat”.

„Statul, ca și orice creditor, când nu-și poate recupera ceea ce-i aparține, ce face? Face ca și în iulie anul trecut: îi acordă debitorului o perioadă de reeșalonare. Guvernarea trecută i-a acordat termen să achite această sumă (118 milioane de lei), eu nu i-aș fi acordat. Nu știu de ce, ei au considerat că cu statul nostru poți să te comporți altfel de cum se comportă orice creditor și debitor onest. Ei au ajuns la situația când nu-și onorează plățile față de stat. Noi pur și simplu ne vrem banii pentru că ne sunt datori”, a subliniat premierul.

Mai mult, Chicu a spus că suma de 885 de milioane de euro, pe care „Avia Invest” o cere ca despăgubiri la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, ar fi „luată din pod”.

Astăzi, reprezentanții „Air Moldova” au anunțat marți că mijloacele sale financiare au fost blocate nemotivat de o bancă comercială în legătură cu scandalul „Avia Invest”.

„Air Moldova” s-a plâns că a fost implicată, fără să vrea, într-un scandal politico-economic, care s-a acutizat în ultimele zile, legat de intenția autorităților statului de a declara insolvabilitatea concesionarului Aeroportului Chișinău, compania „Avia Invest”.

Amintim că, ieri, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău a anunțat că a atacat Guvernul Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm și cere despăgubiri de 885 de milioane de euro.


Pub