Premierul Chicu, despre plângerea la Stockholm depusă de Avia Invest și despăgubirea de peste 800 mln euro: O sumă luată din pod

În vara lui 2019, fostul Guvern a oferit posibilitate companiei „Avia Invest” să își achite datoriile atunci când a fost reeșalonată plata, ba mai mult Avia Invest a avut „toate șansele să achite până la 30 aprilie restanțele”, a declarat, astăzi premierul Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă. Șeful Executivului a mai spus că investitorul a respectat doar prima etapă de investiții. Mai departe, „nu au achitat nici taxele la stat”, iar cât ține de suma de 885 de milioane de euro, pe care „Avia Invest” o cere ca despăgubiri la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, premierul a declarat că ar fi „luată din pod”.

Foto: UNIMEDIA

Prim-ministrul a reiterat că Avia Invest are o datorie la plata taxei de supraveghere spre Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) în valoare de 118 milioane de lei, acumulată în perioada 2017-2019.

„În momentul în care vechiul Guvern abia s-a așezat pe fotolii și a încercat să înțeleagă pe ce lume a nimerit, conducerea de atunci a AAC a cerut reeșalonare acestor 118 milioane de lei. Din câte am înțeles, vechiul director a spus că a comunicat cu Guvernul care i-a permis reeșalonarea. Astfel, acestui investitor i s-a permis să plătească mai târziu aceste 118 milioane. Ei plăteau conform graficului dat, iar la 30 aprilie au ratat data plății și aveau datorii de 22 de milioane. Imediat, am blocat contul și am așteptat 18 zile să achite această sumă. Ei nu au achitat. În afară de aceasta, ei au datorii la bugetul public național de impozite și taxe de 10 milioane. Nici ele nu sunt achitate, clar că și Fiscul vine cu solicitare, mai ales că acum nu sunt bani. Respectiv, statul poate merge în instanță să ceară banii. Dacă nu pot să achite, înseamnă că sunt în insolvență. Instanța trebuie să decidă asupra stării de insolvabilitate, dar Guvernul are acum portița deschisă pentru a cere rezilierea contractului de concesiune. Dacă va fi posibil, acest Guvern va cere asta”, susține Ion Chicu.

„Statul, ca și orice creditor, când nu-și poate recupera ceea ce-i aparține, ce face? Face ca și în iulie anul trecut: îi acordă debitorului o perioadă de reeșalonare. Guvernarea trecută i-a acordat termen să achite această sumă (118 milioane de lei), eu nu i-aș fi acordat. Nu știu de ce ei au considerat că cu statul nostru poți să te comporți altfel de cum se comportă orice creditor și debitor onest. Ei au ajuns la situația când nu-și onorează plățile față de stat. Noi pur și simplu ne vrem banii pentru că ne sunt datori”, a subliniat premierul.

Mai mult, Chicu a spus că suma de 885 de milioane de euro, pe care „Avia Invest” o cere ca despăgubiri la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, ar fi „luată din pod”.

Acționarul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău „Avia Invest” a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, a anunțat în cadrul unui briefing online, directorul companiei Komaksavia Airport Invest, Andreas Menelaou. El a amintit că decizia de concesionare a aeroportului a fost întotdeauna motiv de declarații politice provocatoare, dar presiunile asupra companiei au devenit cu adevărat dure anume atunci când Aeroportul a devenit unul din cele mai moderne, dotate tehnic și confortabile aerogări din întreaga regiune, datorită investițiilor imense făcute de „Avia Invest”.


Pub