Sondaj: Ce partide ar vota alegătorii în cazul unor alegeri parlamentare. PSRM și PAS, la o diferență de 0,2%

Dacă în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, aproape jumătate dintre alegători nu ar ști pentru ce partid să voteze, iar 18 la sută dintre moldoveni spun că nu ar vota pentru nimeni. Din rândurile electoratului decis, circa 10 la sută ar vota pentru PSRM și aproape același număr de alegători ar susține prin vot Partidul Acțiune și Solidaritate, potrivit unui sondaj realizat de Compania CBS Research, la solicitarea comunității „WatchDog.MD”.

Foto: UNIMEDIA

Întrebați despre intenția de vot în eventualitatea desfășurării unor alegeri parlamentare, 46% la sută dintre respondenți au spus că nu știu pentru cine să voteze sau nu au dat un răspuns.

Alte 18% nu ar vota pentru nimeni, cifră care echivalează cu ponderea celor care au anunțat că nu se vor prezenta la secțiile de vot.

În rândurile electoratului decis, voturile s-ar împărți în mare parte între PSRM, care ar lua 10,7% și PAS cu o diferență de 0,2% și anume, 10,5%.

Partidul Democrat ar acumula 4,1%, Partidul Nostru - 2,2%, Platforma Demnitate și Adevăr - 2,2%, PCRM - 1,9%, Partidul Șor și PUN - câte 1%, grupul parlamentar Pro Moldova și PL - câte 0,8%, iar PLDM - 0,6%

Dacă facem o raportare la procentul mare de indeciși și calculăm doar alegătorii deciși, care au deja o opțiune de vot, rezultatele arată astfel:

- PSRM - aproape 30%,

- PAS - 29,2%,

- PD - 11%,

- Platforma DA - 6,1%,

- Partidul Nostru - 6%,

- PCRM - 5%.

Celelalte partide nu ar trece pragul electoral.

Totuși, potrivit autorilor sondajului, 60% de alegători indeciși reprezintă un record istoric. Totodată, cifrele reflectă situația la moment și influențează preferințele politice, iar făcând comparație cu rezultatele sondajului precedent, cele mai taxate pentru situația în care s-au pomenit oamenii, în contextul pandemiei de coronavirus, sunt partidele de la guvernare.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.003 persoane și are o marjă de eroare de 1.3%. Datele au fost colectate în perioada 5-11 mai curent, la telefon.


Pub